ZZ Leiden heeft ’het’ even niet en verliest van Zwolle

Jarvis Williams speelde zaterdag sterk tegen Zwolle, maar kon een nieuwe nederlaag niet voorkomen.
© Foto Taco van der Eb
Leiden

Basketballiefhebbers kwamen zeker aan hun trekken bij de wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden tegen kampioen Zwolle. Voor supporters van de Leidse club was de confrontatie weer een bittere pil.

Donderdag stonden de ploegen ook tegenover elkaar. Toen in het kader van de nationale bekerstrijd. Zwolle won dat duel met zestien punten verschil. Twee dagen later speelde Leiden zijn vierde wedstrijd in acht dagen, want het had dinsdag in Den Bosch gewonnen en moest zodoende donderdag alweer aan de bak.

Donderdag kregen de meeste Leidenaars nauwelijks een voet voor de andere. Coach Rolf Franke gaf vrijdag vrij, om zijn manschappen iets frisser te krijgen voor de competitiewedstrijd van zaterdag. ZZ had een week eerder al terrein verloren in Weert, en een nieuwe nederlaag zou een ’losing streak’ in de DBL betekenen.

Die kwam er uiteindelijk ook. Leiden deed het veel beter dan twee dagen eerder tegen een uitstekend Zwols team, maar kwam toch tekort. ,,Wij spelen veel op talent’’, zei Franke. ,,Dat betekent ook veel één tegen één. Daar heb je minstens acht man voor nodig.’’ Die had Franke niet, want Nuni Omot bleef weer aan de kant met een rugblessure. Dus bleven er zeven over (van wie Braxton Huggins misselijk was en dus beperkt inzetbaar, en Worthy de Jong na twee enorme inspanningen op zijn laatste benen liep), en diende de vraag zich aan of Leiden een verstandige keus heeft gemaakt met kwaliteit over kwantiteit.

Een wedstrijd op zich kun je altijd verliezen, zeker van een uitgebalanceerd team als Zwolle. Dat had niet gewonnen als Martez Walker geen topdag had gehad. De Amerikaan schoot elf driepunters binnen, uit slechts dertien pogingen. Met die elf evenaarde hij het record in de DBL, en waarschijnlijk is het percentage waarmee hij dat deed ook een record. Walker kwam tot 39 punten.

Toch deed ZZ het vooral voor rust (53-42) prima. De thuisclub werkte af tegen een hoog percentage, maar het was voorspelbaar dat de Leidenaars dat niet vol zouden houden. Leiden gaf in het vierde kwart uiteindelijk zijn voorsprong weg, al had niet ver voor het einde Huggins nog gelijk kunnen maken met een driepunter.

,,Als we Zwolle willen verslaan, moet alles kloppen’’, zei Franke. ,,Op de belangrijke momenten ging de bal niet meer rond. Met Nuni erbij hadden we meer beweging gehad. Maar om eerlijk te zijn: het is er op dit moment even niet. Dat is een optelsom van kleine dingen. Een van die dingen is wel dat we meer hebben moeten spelen dan Zwolle.’’

Die ongelijkheid is een feit. Terwijl ZZ zich dinsdag uitsloofde in Den Bosch, kon Zwolle zich voorbereiden op de dubbele confrontatie. Zaterdag liet ZZ, in een wedstrijd die het aankijken meer dan waard was, zien dat het een van de topteams is. Het toonde tegelijkertijd zijn zwakke plekken. Na vier wedstrijden in acht dagen is prolongatie als bekerhouder ver weg, en staat de ploeg op de vijfde plaats in de competitie. Zeker in de DBL is nog van alles mogelijk, maar als de wedstrijden elkaar weer snel gaan opvolgen, zal ZZ, met zijn smalle rotatie, kwetsbaar blijven.

Meer nieuws uit ZZ Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.