Premium

Karma Shoarma uit Haarlem verovert festivals: vlezig, maar dan plantaardig

1/2

In de toekomst zijn we na het stappen nog steeds dol op een broodje shoarma. Maar als het aan de mannen van het Haarlemse Karma Shoarma ligt, zetten we dan onze tanden in een plantaardige variant. Zonder dat je daar iets van proeft. Op de horecabeurs Horecava wonnen ze de Duurzaamheid Award voor deze culinaire uitvinding.

Bedenker en culinair brein achter Karma Shoarma is Pascal Labrie uit Zaandam. Samen met Marcel van der Heijden uit Amsterdam wordt ervoor gezorgd dat de volledig plantaardige snack op steeds meer festivals te eten is. Dat gaat razendsnel. Van der Heijden: ,,Vorig jaar stonden we op zo’n veertig festivals met Karma Shoarma. Dit jaar zijn dat 150 festivals in Nederland, België en Duitsland.’’

De vegan shoarma past ook prima op festivals. Sterker nog, daar is het hele idee geboren, vertelt Van der Heijden. Pascal stond afgelopen dagen op het muziekfestival Eurosonic Noorderslag in Groningen shoarma te bakken, vandaar dat zijn zakenpartner het woord doet. ,,Pascal was gevraagd om tijdens Lowlands 2018 eten van de toekomst te ontwikkelen voor ’Brasserie 2050’. Een plek waar bezoekers ’nieuw eten’ konden proeven.’’ Deze shoarma is gemaakt van knolselderij. Daar wordt een speciaal soort deeg van gemaakt, zodat de structuur ’vlezig’ is. Met saus en een broodje erbij, waren de festivalgangers direct enthousiast. En duurzamer dan een echt broodje shoarma, dus ’beter voor je karma’. ,,De broodjes waren zo populair, dat meer festivals vroegen: ’Komen jullie ook bij ons met de foodtruck?’. Maar die truck was er nog niet eens. Snel heeft Pascal eentje geleend van een vriend, om toch te kunnen starten. Ik vond het zo tof dat ik dacht: ’ik wil hier onderdeel van worden’.’’ Op festivals wordt vaak veel vlees gegeten en is er veel behoefte aan snacks. ,,Het is leuk om daar tussen te staan en te merken dat er ook vraag is naar ander eten dan burgers.’’

Karma Shoarma uit Haarlem verovert festivals: vlezig, maar dan plantaardig

Experimenteren

Karma Shoarma wordt gemaakt bij de Haarlemse culinaire broedplaats Food Union, waarvan Labrie mede-oprichter is. Hier wordt onder meer geëxperimenteerd om plantaardige producten te maken die dezelfde ’bite’ hebben als vlees. Er wordt volop gewerkt om meerdere populaire Nederlandse snacks plantaardig te maken.

Behalve op festivals, wordt Karma Shoarma binnenkort in meerdere horecazaken verkocht. ,,Onder meer in Haarlem, maar de gesprekken worden nog gevoerd dus ik kan helaas nog niet zeggen waar. Ook willen we dat mensen thuis onze shoarma kunnen maken, daar was veel vraag naar. In de supermarkt terechtkomen is nog een stap te ver voor ons. Daarom willen we gaan werken met een ’karma box’, die je kunt bestellen op onze site. Hopelijk vanaf februari.’’

Veel vleesvervangers bevatten dierlijke producten, zoals ei of eiwitten. Ook zit er meestal soja in. ,,Pascal wilde juist iets maken dat plantaardig is en zonder soja. Want soja komt vaak van ver en dat is niet altijd duurzaam. Daar zijn wij op tegen. En plantaardig is duurzamer dan als er dierlijke producten inzitten.’’ Daarnaast vinden de ondernemers het leuk om ’tegen de grote jongens aan te schoppen’, zoals ze dat zelf noemen. ,,De Vegetarische Slager is nu van Unilever, dus is inmiddels een grote jongen. Ik durf wel te zeggen dat ons product veel lekkerder is. En helemaal plantaardig. Dat zijn niet al hun vleesvervangers.’’

In supermarkt en in restaurants zijn al steeds meer vegetarische en veganistische producten te vinden. Toch zijn we volgens Van der Heijden nog maar aan het begin van deze groene revolutie. ,,De old skool vegetariërs en veganisten eten meestal geen vlees omdat ze het zielig vinden voor de dieren. Omdat ze tegen de bio-industrie zijn. Maar er is nu ook een nieuwe generatie die zo goed als vegetarisch eet. Ze doen dit niet vanwege de dieren, want dierenleed wordt vaak als iets ’vaags’ gezien. Dierproeven, megastallen, dat voelt ver weg. Dat zien we niet dagelijks, dus dat voelt abstract. Ze hebben een andere reden: het klimaat. Klimaatverandering is wel merkbaar, je ziet dat het weer extremer wordt. Je weet dat er meer bosbranden, overstromingen en andere rampen komen. Dat is de reden dat er steeds meer flexitariërs bij komen, mensen die bewust een paar dagen per week geen vlees eten. Ik hoor daar ook bij.’’

Daarnaast speelt het gezondheidsaspect een steeds grotere rol in ons leven. ,,We worden bewuster. Dit neemt de komende jaren meer toe. Meer groente eten, past bij gezonder leven. ’’

Maar hoe zorg je dat de echte vleeseters, de biefstukliefhebbers, gehaktfanatiekelingen en kippenkluivers ook af en toe plantaardig eten? ,,Je moet zorgen dat ze eigenlijk niet doorhebben dat het geen vlees is. Dat de textuur goed is, niet te droog dus, de kruiden kloppen en het geheel er goed uitziet. Dat het lekker is om je tanden erin te zetten. Wij stonden op Tuckerville festival en bezoekers bleven onze broodjes halen, maar veel klanten hadden niet door dat het plantaardig was. Wij houden geen praatjes over zielige toestanden in de bio-industrie, zijn geen evangelisten. We laten gewoon zien: je kunt een lekkere keuze maken die ook nog gezonder is. Ik denk dat dat goed werkt.’’

Meer nieuws uit Regio

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.