Premium

Stikstof tot nu toe geen probleem bij bouwplannen Lisse

Stikstof tot nu toe geen probleem bij bouwplannen Lisse
De voormalige Elka.
© foto leidsch dagblad
Lisse

De stikstofcrisis heeft tot nu toe geen problemen opgeleverd voor bouwprojecten in Lisse. Wel liepen de plannen Nieuw Meerzicht, de Elka en het oude It’s pand aan de Kanaalstraat vertraging op omdat er een nieuwe berekening nodig was, maar die bleef beperkt tot een maand.

Concrete gevolgen heeft die vertraging overigens niet gehad. Van die drie projecten wordt momenteel alleen gewerkt aan Nieuw Meerzicht, waar het grondwerk bezig is. Dat ging gewoon van start terwijl de Omgevingsdienst West Holland (ODWH) aan de slag ging met het nieuwe rekenprogramma. Met de Elka en het voormalige It’s pand is nog niet begonnen. Van de veertig woningen bij de Elka zijn er nog maar negen verkocht en er loopt nog een bezwaar tegen bij de Raad van State. Voor de plannen van ontwikkelaar Kroonenberg aan de Kanaalstraat heeft de gemeenteraad net een verklaring van geen bedenkingen afgegeven, maar er komen vrijwel zeker bezwaren tegen het plan.

Het Havenkwartier de villa’s op het Don Boscoterrein zijn momenteel in aanbouw en dat kan gewoon verder gaan en voor het Ruigrok/Den Dekkerterrein is de vergunning inmiddels definitief zodat ook deze bouw aan de Grevelingstraat van start kan. Voor de plannen bij de oude Volvogarage aan de Heereweg en voormalige Josephschool aan de Achterweg is geen nieuwe berekening nodig omdat het om kleine plannen gaat. Dat gaat waarschijnlijk ook gelden voor De Zon aan de Kanaalstraat, aangezien daar volgens de huidige plannen acht appartementen komen en dat is minder dan het aantal van tien waarbij een berekening wel verplicht is.

Voor de meeste andere plannen is nog niet bekend of de nieuwe stikstofregels gevolgen hebben. Dat geldt voor onder meer de plannen van Hoogvliet, voor de Waterkanten, de Beukenhof, Ter Specke en Blokhuis. Het geldt ook voor de laatste grote uitbreidingswijk van Lisse, Geestwater en Dever Zuid. Daar moeten ongeveer 470 woningen komen. Het is de bedoeling dat er nu heel snel duidelijkheid komt over de haalbaarheid van de plannen. Daarvoor moeten Stek en de gemeente als eigenaren van respectievelijk Geestwater en Dever Zuid overeenstemming bereiken met ontwikkelaar Amvest.

De nieuwe stikstofregels moeten voorkomen dat beschermde natuurgebieden teveel stikstof te verwerken krijgen waardoor de soortenrijkdom zwaar wordt bedreigd.

In de buurt van Lisse zijn alleen de duingebieden bij Noordwijk en Katwijk zogeheten Natura 2000 gebieden. Hemelsbreed liggen de dichtstbijzijnde duingebieden op ongeveer vijf kilometer afstand, bij De Zilk. Het duingebied is overigens op dit moment al zwaar overbelast met stikstof.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.