Alphen herdenkt oorlog met Stolpersteine

1/2
Alphen aan den Rijn

Vanaf vanmiddag is in het stadhuis van Alphen aan den Rijn het tijdelijke Holocaust-monument Levenslicht van Daan Roosegaarde te zien. Eind dit jaar krijgt de gemeente permanente herdenkingssteentjes op diverse plekken, zogenoemde Stolpersteine.

Burgemeester Liesbeth Spies en kinderburgemeester Elmehdi Sassa onthullen het levenslicht van Roosegaarde om vijf uur in het atrium van het gemeentehuis.

Levenslicht is een eerder deze maand in Rotterdam onthuld kunstwerk dat bestaat uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen. Ze staan symbool voor alle Nederlandse Holocaustslachtoffers en zijn verdeeld over de gemeenten waar ze woonden. Om de paar seconden lichten de stenen op en symboliseren zo het leven dat gemist wordt.

Alphen aan den Rijn is een van de 170 gemeenten waar de rest van deze maand een deel van Levenslicht is te zien. Ook Katwijk, Lisse, Leiderdorp en Voorschoten doen mee aan het project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Alphen aan den Rijn staat de rest van het jaar ook uitvoerig stil bij de herdenking van de oorlog en de 75 jaar vrijheid daarna. Zo komt er een reizende tentoonstelling die elke dorpskern van Alphen aan den Rijn aandoet en een fietsroute langs historische locaties die iets met de oorlog te maken hebben, zoals het joods monument aan de Laan der Continenten en het Indië-monument aan het Hazeveld. Ook verschijnt later dit jaar een fotoboek over de Tweede Wereldoorlog in Alphen aan den Rijn.

Scholieren kunnen meedoen aan een ontwerpwedstrijd voor een grafittikunstwerk. De gemeente organiseert dat in samenwerking met de lokale kunstenaar Joost Zwanenburg. Het winnende ontwerp krijgt een prominente plek op een grote muur.

Het was de bedoeling om begin mei permanente herdenkingssteentjes op twintig plekken in de gemeente te onthullen, maar dat is uitgesteld naar november. Er zijn zoveel gemeenten die Stolpersteine - struikelstenen- hebben besteld, dat er een lange wachttijd is. De Stolpersteine komen te liggen op plekken waar Joden zijn afgevoerd. Op de stenen komen messing plaatjes met naam, geboorte- en overlijdensdatum van het slachtoffer.

Meer nieuws uit Leiden