Leidse sterrenkundige Ewine van Dishoeck sticht groot ’Fonds op Naam’ bij Leids Universiteits Fonds

Leidse sterrenkundige Ewine van Dishoeck sticht groot ’Fonds op Naam’ bij Leids Universiteits Fonds
Ewine van Dishoeck.
© Foto Kees Aarts
Leiden

Een nieuwe prijs voor bachelorstudenten sterrenkunde en een mobiel planetarium voor de Nederlandse Antillen. Dat zijn de eerste twee projecten die de Leidse sterrenkundigen Ewine van Dishoeck en Tim de Zeeuw betalen uit een nieuw Van Dishoeck-de Zeeuw Fonds dat zij bij het LUF hebben ondergebracht.

Van Dishoeck kende de eerste ’Young Star Award’ toe aan bachelorstudent Maite Boden. Zij kreeg 2500 euro voor haar onderzoek naar een manier om een instrument te ijken dat neutrino’s moet opsporen. Het is de bedoeling dat deze prijs jaarlijks wordt uitgereikt. Daarnaast zijn er nog veel meer plannen om het publiek bij de sterrenkunde te betrekken, zoals een jaarlijkse lezing door een jonge astronoom.

Van Dishoeck en haar echtgenoot De Zeeuw richtten het Fonds op Naam op met geld van de Kavliprijs, die 2,5 miljoen euro bedraagt. Een zogeheten Fonds op Naam begint bij het Leids Universiteits Fonds bij 50.000 euro. Volgens directeur Eline Danker doneerden zij echter ’aanzienlijk meer’, maar het exacte bedrag noemt zij niet.

Meer nieuws uit Leiden