Kankerpatiënt langer in leven

Amsterdam

De kans dat iemand die de diagnose kanker krijgt na vijf jaar nog leeft, is gestegen naar 65 procent.

Dat blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Gekeken is naar het diagnosejaar 2013 en het aantal patiënten dat na vijf jaar nog leefde in 2018.

De overlevingskans was in 2018 gemiddeld 65 procent, een jaar eerder 64 procent. De kans dat iemand bij wie kanker is ontdekt na vijf jaar nog leeft, neemt elk jaar met een procent toe. Dat komt volgens de onderzoekers door ’verbeterde diagnostiek en behandelingen’.

Overlevingskans

In 1989 toen de Nederlandse Kankerregistratie begon, was de kans 42 procent dat iemand vijf jaar na de diagnose nog in leven was. Ondertussen is de overlevingskans vooral fors toegenomen bij darmkanker, nierkanker en veel bloed- en lymfeklierkanker. Bij borstkanker, prostaatkanker, huidkanker, hodgkinlymfoon en zaadbalkanker zelfs tot boven de 80 procent.

Longkanker

Bij longkanker, een van de meest voorkomende kankersoorten waaraan 10.000 patiënten per jaar overlijden, is voor het eerst ’een bescheiden verbetering te zien’. Tot 2003 was maar 12 procent van de patiënten na vijf jaar nog in leven, nu is dat 21 procent. Dat komt waarschijnlijk door een eerdere diagnose.

Ook is er een nieuwe bestralingstechniek voor mensen die niet voor een operatie in aanmerking komen. De helft van de longkankergevallen komt pas aan het licht als er uitzaaiingen zijn en opereren niet mogelijk is. ,,Vijf jaar na de diagnose leeft nog steeds maar 1 op de 5 patiënten”, zegt woordvoerster Akke Albada van het IKNL. ,,Meer dan 80 procent van de longkanker wordt veroorzaakt door roken, dus de preventie is niet succesvol genoeg. Dat moet echt beter.”

Alvleesklierkanker

Patiënten met alvleesklierkanker hebben met 5 procent de laagste kans te overleven. Dat was eerder zelfs maar 2 procent. Bij slokdarmkanker is de overlevingskans ’opvallend gestegen’, zegt Akke Albada. Die was 8 procent in 1990 en is nu 23 procent. ,,Nog steeds laag, maar wel veel beter”, zegt ze er bij. Dat komt volgens haar omdat de chirurgie op een paar plekken in Nederland is geconcentreerd en gespecialiseerd. Ook de behandeling voorafgaand aan de operatie is verbeterd.

Bij de meeste kankersoorten is in 25 jaar vooruitgang geboekt, maar bij een aantal is er amper ’overlevingswinst’ behaald. De prognose bij maagkanker is en blijft nog best slecht omdat die vorm van kanker bij de diagnose vaak al is uitgezaaid. Een kwart van de patiënten leeft na vijf jaar nog.

Immunotherapie

Bij bepaalde soorten blaaskanker steeg de overlevingskans ook maar een klein beetje, door verbeterde operatieve verwijdering van de blaas en chemotherapie vóór de operatie. Immunotherapie biedt nieuwe perspectieven. Albada benadrukt wel dat immunotherapie nog maar bij een kleine groep specifieke patiënten effect scoort.

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.