Premium

Controle op illegaal gebruik bollengebied werpt zijn vruchten af: ’Op bijna elke plek waar we komen, krijgen we te horen: daar moet je ook eens gaan kijken’

Controle op illegaal gebruik bollengebied werpt zijn vruchten af: ’Op bijna elke plek waar we komen, krijgen we te horen: daar moet je ook eens gaan kijken’
Behoud van het bollenlandschap staat centraal voor het handhavingsteam
© Foto ANP
Teylingen

Aan werk heeft Harry van der Ark de komende jaren geen gebrek. Sinds hij en zijn team afgelopen voorjaar aan de slag gingen om illegaal gebruik op te sporen van bollengrond en andere misstanden in het buitengebied van Hillegom, Lisse en Teylingen, hebben ze rond de driehonderd gevallen en gevalletjes op de korrel.

Het gaat om een scala van zaken: tuinen en volkstuinen op bollengrond, kassen, schuren en loodsen waarin caravans, campers of arbeidsmigranten zijn ondergebracht, paardenbakken en -weitjes en wietteelt.

Het doel van de twee handhavers en twee juristen: de ondergrens van 2625 hectare bollenland bewaken die in 1996 in het Pact van Teylingen is afgesproken en zorgen dat schuren, loodsen en kassen worden gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld. Illegale huisvesting van arbeidsmigranten en wietteelt pakken ze meteen mee.

„We zijn toch buiten, lopen overal en horen en zien van alles”, aldus Van der Ark maandag bij een presentatie over het werk en de eerste resultaten.

Die mogen er zijn: in Teylingen werden sinds mei 47 adressen bezocht en werd 33 keer een rapport opgemaakt. Twaalf keer werd de afdeling ruimtelijke ordening gevraagd om een advies en in acht gevallen bleek legalisering mogelijk. In de meeste gevallen kan dat volgens Van Ark overigens niet. Dan is het in eerste instantie aan de eigenaar om de zaak op te lossen.

Fout

„Ze snappen in veel gevallen best dat ze fout zitten. Vaak vragen ze wel even tijd om te zaak te herstellen en die krijgen ze dan. Als er uiteindelijk echt een juridische aanpak nodig is, dan overleggen we dat met de betrokken burgemeester. Niets is nu eenmaal zo zwart-wit als het op papier staat.”

Ze komen bijvoorbeeld kwekers tegen die met hun bedrijf zijn gestopt maar er nog wel wonen. De schuur, de loods of de kas op het bedrijf onderhouden ze niet meer en de gebouwen gaan achteruit. Soms worden er caravans gestald, dat levert nog wat op. ,,Vaak weten die kwekers ook niet echt wat ze met de hele toestand aan moeten. Dan tippen we bijvoorbeeld de GOM: ga daar eens praten over het opruimen van die oude gebouwen.”

Het team startte met 160 mogelijke gevallen op basis van onder meer luchtfoto’s en informatie van de omgevingsdienst, de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) en de gemeenten. Inmiddels is dat aantal al bijna verdubbeld.

„Op bijna elke plek waar we komen, krijgen we te horen: ga dáár ook maar eens kijken, wat daar gebeurt klopt niet. We waren een keer ergens en er liep iemand langs die zei: hier woont iemand die zijn eigen wetten heeft.”

Ondermijning

De zogeheten ondermijning zoals wietteelt en illegale huisvesting van arbeidsmigranten is ook onderdeel van het werk. Soms lost dat zichzelf op: „We waren bij een loods waar volgens een tip veel ’s nachts werd gewerkt. We zagen iemand naar binnen gaan maar toen we herhaaldelijk aanbelden werd er niet open gedaan. Toen we een week later terug kwamen, was de loods leeg.”

Illegale huisvesting komen ze vaak tegen: op meer dan tweehonderd plekken is daar volgens Van der Ark sprake van. „Je ziet meteen of ergens wordt gewoond. Soms krijg je hele stomme antwoorden. Dan zegt iemand dat hij de ruimte verhuurt aan een Nederlands echtpaar, maar als je dan een bewoner aanschiet blijkt die geen woord Nederlands te spreken.”

Veilig

Direct ingrijpen doen ze overigens meestal niet. De huisvesting van arbeidsmigranten is immers een van de hoofdpijndossiers in de Bollenstreek.

„Voor ons is heel belangrijk dat de huisvesting veilig moet zijn en dat er geen sprake is van uitbuiting, zoals veel mensen in hele kleine ruimtes zonder fatsoenlijke voorzieningen. Als dat in orde is, geven we het wel door. Maar je kunt die mensen niet zo maar naar huis sturen.”

Een pijnpunt is wel dat er flinke verschillen zijn in de aanpak in de streek. Hillegom, Lisse en Teylingen begonnen vorig jaar al en kiezen voor het gesprek als uitgangspunt, Noordwijk is pas dit jaar begonnen en start meteen met een juridische brief.

In Katwijk wordt helemaal niet gehandhaafd. Dan weet je wat er gaat gebeuren, voorspelde maandag GroenLinkser Don Verhoeff: „De misdaad gaat natuurlijk naar het gebied waar niet wordt gehandhaafd. Katwijk dus. We moeten echt proberen te zorgen voor een meer eensgezinde aanpak.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.