Een weekend lang naar liederen van Schubert luisteren

Een weekend lang naar liederen van Schubert luisteren
Thomas Oliemans en Paolo Giacometti.
© Foto Jonas Sacks
Leiden

De Aalmarktzaal van de Leidse Stadsgehoorzaal staat komend weekend volledig in het teken van de muziek van Schubert.

Zanger Thomas Oliemans en pianist Paolo Giacometti verzorgen zowel op vrijdag- als op zaterdagavond een concert. Op vrijdag staat ’Die Schöne Müllerin’ op het programma en op zaterdag ’Die Winterreise’.

Programmeur Susanne Lammers van de Stadsgehoorzaal zegt hierover: ,,Toen Paolo Giacometti en Thomas Oliemans vorig jaar in de bij ons ’Die Winterreise’ opnamen voor een nieuw album, heb ik hen meteen gestrikt voor dit kamermuziekweekend. Waarom? Schuberts liederen zijn namelijk geniaal. Hij heeft met ’Die Winterreise’ en ’Die Schöne Müllerin’ een nieuw genre binnen de liedkunst uitgevonden, op een briljante manier.’’

Elk jaar organiseert het team van de Stadsgehoorzaal een kamermuziekweekend. Vorig jaar stond het bijvoorbeeld in het teken van de naderende Brexit. Violist Daniel Rowland had daarvoor werk van Engelse componisten uitgekozen.

En nu wordt de schijnwerper dus op liederen van Schubert gericht. In ’Die Schöne Müllerin’ wordt een jonge molenaar verliefd tot langzaam de twijfel doorbreekt. Zij houdt van een ander en dus moet hij met zijn verdriet omgaan. In de ’Winterreise’ wordt een nog donkerder wereld geschetst. De eenzame ik-figuur dwaalt rond en vindt alleen in zijn herinnering nog wat lichtpuntjes. De concerten beginnen om 20.15 uur. Op vrijdag is er om 19.00 uur een inleiding.

Meer nieuws uit Leiden