Premium

ZZ Leiden wint maar is uit de Basketball Cup

ZZ Leiden wint maar is uit de Basketball Cup
Worthy de Jong.
© Archieffoto
Zwolle

Het gevoel bij Zorg en Zekerheid Leiden was zo goed als het zijn kon nadat het was onttroond als bekerhouder.

ZZ won zaterdag met 80-92 in Zwolle, maar Zwolle was over twee kwartfinalewedstrijden te sterk in de Basketball Cup. Dat dankte die ploeg vooral aan de grote zege uit de heenwedstrijd. Anderhalve week eerder wonnen de ’Hammers’ met zestien punten verschil in de Vijf Meihal.

Het was dus een behoorlijke opgave voor ZZ Leiden om dat in Zwolle weer goed te maken, maar geen onmogelijke. Uiteindelijk kwam het aan op details, al zijn details wel belangrijk als twee topteams het tegen elkaar opnemen.

Leiden stond vrijwel de hele wedstrijd op voorsprong, maar leek die marge niet uit te kunnen bouwen tot een voordelige stand over twee duels. Van 40-51 in het derde kwart werd het 63-64 aan het einde van die periode.

Maar ZZ had nog iets over, en dat coach Rolf Franke eindelijk weer zijn vaste kern van acht man tot zijn beschikking had, had daar veel mee te maken. „De laatste keer was tegen Krasnoyarsk (een overwinning voor ZZ, jz). Daarna zijn we een achtbaan ingegaan van veel wedstrijden met weinig spelers”, zei Franke.

Nuni Omot was er dus weer bij, en hij maakte zijn aanwezigheid vooral in het slotkwart kenbaar waarin hij elf punten maakte. Jarvis Williams was volledig inzetbaar, al begon hij voor de tweede maal op rij op de bank, en Franke zei dat dat geen tactische grondslag had.

Het zou dus disciplinair kunnen zijn, en het is voor ZZ te hopen dat die situatie wordt opgelost, want Williams is de beste ’inside’-speler van de ploeg.

Leiden had het beste voor het laatst bewaard. Met een pressieverdediging verleidde het Zwolle tot snelle schoten,wat niet was wat die ploeg nodig had. Omot en Braxton Huggins namen in het laatste kwart de meeste scores voor hun rekening, en ZZ kwam snel dichterbij. Worthy de Jong (die verder in wereldvorm is) en Williams misten driepunters bij elf punten voor, en Taylor Persons bij die stand een lay-up.

Toch werd het verschil vijftien na een score van De Jong. Zwolle wankelde zichtbaar. Shannon Dorsey-Walker, tot dan toe zeer trefzeker, liet een bibberige driepunter los die tekort kwam.

Martez Walker, hij die ZZ in Leiden zo veel pijn had gedaan met zijn afstandsschot, pakte echter een heel dure aanvalsrebound en scoorde. Daarmee gaf hij Zwolle net genoeg lucht om halvefinalist te worden, en te zorgen dat Leiden niet opgaat voor een herhaling van de bekerwinst.

Een hard gelag natuurlijk voor ZZ, dat niet meer op drie fronten actief is, en dat voor de vijfde keer in zes duels tekort kwam, al boekte het zaterdag een positief resultaat in Zwolle.

Toch zag Franke lichtpuntjes. „We krijgen niet wat er wel in zat, maar veel dingen zijn gelukt. Er stond vandaag een robuust team. Helaas zijn we wel uitgeschakeld, en we moeten het daarom ook niet te groot maken. Maar ik zie dit ook als een mooie opstap naar de Euro Cup van woensdag.’’

Zwolle-ZZ Leiden 80-92

(16-18, 16-23, 31-23, 17-28)

Scores ZZ Leiden: De Jong 22, Huggins 21, Persons 16, Omot 12, Pasalic 8, Williams 6, De Randamie 4, Ververs 3.

Meer nieuws uit ZZ Leiden