Premium

ZZ Leiden strijdend ten onder in de Europe Cup [video]

ZZ Leiden strijdend ten onder in de Europe Cup [video]
Leiden

Opnieuw speelde Zorg en Zekerheid Leiden een heroïsche wedstrijd in de Europe Cup, maar het kon uitschakeling niet voorkomen. Het Turkse Bahcesehir won nipt in Leiden: 87-89.

Daarmee kwamen de Turken op drie gewonnen duels, met nog een ronde te spelen. ZZ Leiden en Krasnoyarsk, die elkaar volgende week in Rusland ontmoeten, zijn beide uitgeschakeld terwijl Bahcesehir en het eveneens Turkse Karsiyaka naar de kwartfinale gaan.

Leiden kon, zoals dat heet, weer met opgeheven hoofd van het veld gaan nadat het een miljoenenploeg tot het uiterste had gedreven. ,,Zij hebben tien keer ons budget’’, zei coach Rolf Franke. ,,We hebben goed gespeeld en brachten onszelf in stelling om deze pot te pakken. Maar wil je winnen van zo’n ploeg, moet alles kloppen. Dat deed het heel lang wel, net niet lang genoeg.’’

De wedstrijd begon met 24 seconden stilte ter nagedachtenis aan de zondag overleden basketballegende Kobe Bryant.

Het begin was voor de Turken, die op 0-8 kwamen. Leiden kwam tegen het grote en sterke Bahcesehir nauwelijks bij de basket, en werd zo afhankelijk van het afstandsschot. Worthy de Jong en Braxton Huggins mikten er driepunters in, maar het percentage van ZZ was te laag om de bezoekers anders te gaan laten verdedigen. Puntenhadden de Leidenaars wel nodig. Bahcesehir scoorde er op los, en kwam op 10-26.

ZZ Leiden strijdend ten onder in de Europe Cup [video]
Nuni Omot was bij tijden ongrijpbaar voor de Turkse defensie.
© Foto Taco van der Eb

Verder liet ZZ het niet komen. De thuisclub, die alleen via driepunters en vrije worpen scoorde in de eerste achttien minuten, kwam zelfs terug tot 21-28, en wist ook volgende uitlooppogingen van de Turken een halt toe te roepen. Het sluitstuk van de eerste helft was voor ZZ.

Drago Pasalic tekende voor de enige tweepunter van zijn team in de eerste helft en liet die volgen met nog zes punten. Vervolgens werd Jarvis Williams de gevierde man in de volle Vijf Meihal door in het rustsignaal een verre driepunter door de ring te laten glijden: 43-47.

Toch was er ook nog wel ruimte voor verbetering. Het duurde nog even een paar minuten in het derde kwart voordat ZZ weer die Europese Cupfighter werd die het de afgelopen seizoenen al vaak is geweest. Dat deed het door eerst de verdediging naar zeer hoog niveau te brengen.

Vooral de manier waarop Marijn Ververs het de Turkse sterspeler Trey Golden een tijd lastig maakte, was indrukwekkend. Offensief bleef de thuisploeg van afstand raak mikken, maar het viel ook een paar keer met succes de basket aan.

Zo onstond er een boeiend tweegevecht, waarbij Leiden vanaf het einde van het derde kwart een kleine voorsprong koesterde. Bahcesehir speelde alleen ook nog voor de volgende ronde, en liet het er niet bij zitten. Daarbij werd het ’geholpen’ door ZZ, dat even naliet om de bal te laten rondgaan, terwijl dat juist de reden was geweest voor de voorsprong.

Drie aanvallen achter elkaar van solistisch gepriegel gaven de bezoekers de gelegenheid om de leiding te nemen.

Het werd 82-85 alvorens Nuni Omot, de soort van ’wildcard’ in het Leidse team, met vijf punten op rij ZZ weer op voorsprong bracht. De Keniaanse Amerikaan viel daarna jammer genoeg uit met zijn vijfde persoonlijke fout.

Daarmee raakte ZZ zijn slagvaardigste speler in de tweede helft kwijt. Na Omot scoorde er geen Leidenaar meer. Bij 87-87 miste Huggins, en tot twee keer toe kreeg Bahcesehir aan de overkant de bal terug omdat iedereen behalve de scheidsrechters had gezien dat de bezoekers de bal uit tikten. ’Heel’ Leiden was woedend. ,,Ik heb geleerd om daar niks meer over te zeggen’’, zei Franke diplomatiek.

Golden miste, maar ZZ liet de rebound aan Jamal Jones die vlak voor het einde scoorde. ,,Dat zijn net de details’’, zei Franke. ,,Ik denk dat we het weer prima gedaan hebben in Europa, en dat we veel hebben geleerd. De wedstrijd van volgende week in Rusland is niet voor niets. We hebben onze eerste acht weer bij elkaar, en kunnen dat nu verder gaan uitbouwen.’’

ZZ Leiden-Bahcesehir 87-89

(18-28, 25-19, 26-18, 18-23)

Scores ZZ Leiden: Huggins 22, Omot 18, Persons 10, Williams 10 (11 rebounds), De Jong 9, Pasalic 9, De Randamie 9.

Meer nieuws uit ZZ Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.