Nieuwe fietsdoorsteek tussen Noord en het centrum

Door het lint.

Door het lint.© foto emile van aelst

Loman Leefmans
Leiden

Wie vanuit Merenwijk, Groenoord-Zuid of Nieuw Leyden in de richting van het Leidse centrum fietst, hoeft niet meer om te rijden via de Haarlemmerweg of het kleine houten bruggetje bij het Huigpark. Daar precies tussenin, náást de grote energiecentrale van Uniper, is sinds vrijdag een nieuwe doorsteek gekomen over het water van de Maresingel.

De bestaande brede dam aldaar is voor een deel omgetoverd tot een strak asfaltpad. Voor de inwoners die Leiden echt goed kennen: de nieuwe tweewielerstrook verbindt de Driemanschapskade met het Papegaaisbolwerk.

Het plan om daartussen een fietspad aan te leggen, dateert al uit 2014, maar gemeente, grondeigenaar Uniper en de nabijgelegen daklozenopvang De Binnenvest moesten er nog wel de nodig uurtjes over vergaderen. Daarom ook werd verkeerswethouder Ashley North (rechterfiets) bij de symbolische opening geflankeerd door directeur Emmy Klooster van De Binnenvest en William de Jong van Uniper (linkerfiets).

De doorgang tussen singel en Energiepark wordt in de nachtelijke uren afgesloten. Maar als in de toekomst de daklozenopvang verhuist, blijft het hek dag en nacht open.

foto emile van aelst

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.