Waterpolosters ZVL-1886 maken noodgewongen pas op de plaats

Melisa Niskanen houdt het hoofd koel tegen Het Ravijn.

Melisa Niskanen houdt het hoofd koel tegen Het Ravijn.© Foto Taco van der Eb

Wim Siera
Leiden

De waterpolovrouwen van ZVL-1886 hebben het momenteel zwaar te verduren in de eredivisie. De Leidse fusieclub was in de eerste competitiehelft steevast de bovenliggende partij maar is na de winterstop toch een stuk minder op dreef.

Zaterdag incasseerde ZVL-1886 in het nieuwe jaar alweer de derde nederlaag op rij. Het Ravijn toonde zich in het zwembad De Zijl in Leiden een stuk slagvaardiger en won na een spannende slotfase met 12-10. Eerder verloor de piepjonge ploeg van trainer Jacob Spijker al van Polar Bears (12-11). Vorige week bleef De Zaan met 11-9 aan de goede kant van de score.

Door het puntenverlies lijkt ZVL-1886 even af te haken in de strijd om de beste uitgangspositie voor de nacompetitie. De achterstand op lijstaanvoerder Het Ravijn bedraagt al zeven punten (31 om 24) en ook ZV De Zaan is met 30 punten de Leidse eredivisionist al ruimschoots gepasseerd.

Ondanks de serie verliespartijen is er nog geen sprake van paniek in zwembad De Zijl. De ervaren coach Jacob Spijker heeft namelijk genoeg aanknopingspunten om de nabije en verre toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. De prijzen worden pas verdeeld in mei wanneer de strijd om de landstitel losbarst en bovendien was het spel tegen Het Ravijn weer van een prima niveau.

De ZVL-vrouwen slaagden er alleen niet in de vele opgelegde kansen in een treffer om te zetten. De snelle aanvalsters stoppen veel energie in de talloze uitbraken maar verzuimen koelbloedig de trekker over te halen. Dat manco brak ZVL in de slotminuten op. De score van Sterre Bijkerk was er wel een om door een ringetje te halen. De doelpoging van de nog jonge speelster (17) leek aanvankelijk te stranden maar haar doorzetten werd toch nog beloond met de sterke gelijkmaker (8-8). De daaropvolgende boogbal van routinier Iefke van Belkum trof ook doel (9-8) en haar tweede doelpunt van de avond leek de opmaat voor de negende Leidse zege van het seizoen.

Niets bleek minder waar. Ondanks het overwicht van de thuisploeg ging Het Ravijn toch met de enigszins geflatteerde zege aan de haal. De 9-8 voorsprong verdween als sneeuw voor de zon en hoewel doelvrouw Janieke Oosting - zij verving na de pauze Ymke van der Waal - nog een flink aantal reddingen verrichte, kon ook zij niet voorkomen dat Het Ravijn uit het niets opeens wegliep naar de uiteindelijke 10-12 zege. De reguliere competitie ligt volgende week stil.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.