Eendjes voeren in Leiden: 140 euro boete

Aad Rietveld
Leiden

Vogels voeren wordt in een groot deel van Leiden verboden. Er komt ook een forse straf op te staan. Overtreders krijgen eerst een officiële waarschuwing, maar bij een tweede vergrijp volgt een boete van 140 euro.

Voeren van vogels leidt tot overlast voor mensen en dieren, aldus de gemeente. Voor de vogels is het voer vaak ongezond, en mensen hebben last van het lawaai en van de vogelpoep. Bovendien zouden vogels van het voeren ’brutaal’ worden.

Leiden heeft een verbod op het voeren van vogels opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening en twaalf plaatsen aangewezen waar dat verbod geldt. Dat zijn onder meer de hele binnenstad en de buitenring van de singels en winkelgebieden als Kooiplein, Kopermolen, Diamantplein en Meerburgerkade. Dat zijn allemaal plekken, aldus de gemeente, waar geregeld melding wordt gemaakt van overlast.

De eerste verbodsborden zijn inmiddels opgehangen. De gemeentelijke BOA’s moeten erop toezien dat mensen zich aan de nieuwe regel houden.

Fractievoorzitter Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren (PvdD) is blij met het verbod. Zij pleitte daarvoor sinds in februari vorig jaar winkeliers aan het Kooiplein een bedrijf inschakelden om overlastgevende duiven te vangen en af te voeren. ,,Wij mensen hebben gedrag dat slecht is voor dieren. We voeren ze voor onze lol, en dan worden die dieren daarvoor gestraft.’’

Haar voorganger als fractieleider van de PvdD, vogelaar Dick de Vos, begrijpt dat de gemeente het voeren aan banden wil leggen. ,,Voor vogels is brood net zo iets als voor ons gevulde koek. Het is gewoon niet goed.’’ Maar de hoogte van de boete vindt hij overdreven. ,,Ga je met je kleinkinderen eendjes voeren, moet je 140 euro betalen...’’

Van Schaik heeft met die boete geen probleem. ,,Ik heb ook een kleuter, die vindt vogels ook hartstikke leuk, maar voeren is gewoon niet nodig. En het is slecht voor vogels. Eenden kunnen twintig jaar oud worden, maar in de stad worden ze door al dat voeren vaak niet ouder dan een jaar of twee. Bovendien: dat voer trekt ook ongewenste dieren zoals ratten en meeuwen. ’t Is een forse sanctie, maar ik hoop dat de mensen het begrijpen.’’ Ze zag het liefst dat het verbod voor de hele stad wordt afgekondigd.

Leiden is overigens niet de eerste gemeente die gebieden aanwijst waar vogels voeren verboden is. Steden als Amsterdam, Den Haag en Haarlem gingen de Sleutelstad voor. De boetes zijn daar wel lager. Den Haag houdt het op 95 euro, in Amsterdam is de boete 70 euro.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.