Partij Sleutelstad: Leiden weer vuurwerkblij

Vuurwerkblij.

Vuurwerkblij.© archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

Lokale Partij Sleutelstad (PS) stelt voor om in Leiden niet alleen vuurwerkvrije, maar juist ook ’vuurwerkblije’ zones in te voeren.

’Bepaalde pleinen en braakliggende bouwterreinen’ lenen zich daar uitstekend voor. En er moet een plaatselijke digitale peiling over het onderwerp komen. ,,Want het gaat om een van de grootste hobby’s van een groot deel van de bevolking’’, aldus PS-voorman en initiatiefnemer Maarten Kersten.

In Leiden werden tijdens de afgelopen jaarwisselingen steeds meer stadsdelen vuurwerkvrij verklaard. Bij de afgelopen viering van Oud en Nieuw werd het afsteken van vuurwerk voor het eerst in de gehele binnenstad verboden. Hoewel burgemeester Henri Lenferink dat achteraf zeker niet als een mislukking wilde omschrijven, knalde, brandde, knetterde en flitste het behoorlijk binnen de singels.

,,Geheel vuurwerkvrij is ook een onhandhaafbaar streven’’, aldus Kersten. Zelfs als er een landelijk verbod komt, wordt dat waarschijnlijk in een substantieel aantal straten en buurten overtreden. Centrale vuurwerkshows vormen wel een alternatief, maar er zijn ook veel Leidenaars die zelf vuurwerk willen kopen en afsteken.

Daarom stelt Kersten voor vuurwerkblije gebieden aan te wijzen, waar liefhebbers van vuurwerk hun gang kunnen gaan. ,,Natuurlijk willen ook wij af van alle gevaren en illegale aspecten van een al te vurige jaarwisseling. Daarom is ons voorstel om overzichtelijke gebieden zoals pleinen en bouwterreinen daarvoor aan te wijzen. Goed overzichtelijk voor de controle door handhavers en zonder gevaar voor dieren en milieu. En uiteraard met alleen legaal en veilig vuurwerk.’’

De verdere uitwerking van het plan moet gebeuren met de lokale overheid, politie en brandweer. En als het aan PS ligt, wordt het idee ook aan de inwoners van Leiden voorgelegd in een digitale enquête. ,,Leiden moet weer vuurwerkblij worden.’’ De gemeente laat weten het plan te willen bekijken.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.