Nieuwe hoogleraar Raaijmakers leert AI om te communiceren

Stephan Raaijmakers.

Stephan Raaijmakers.© Foto Universiteit Leiden

Wilfred Simons
Leiden

Kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI) is in opkomst. Computers kunnen tegenwoordig spraak herkennen, schaken en pokeren beter dan mensen en kunnen soms zelfs diagnoses stellen. Toch gebruiken medisch specialisten AI niet graag, omdat zij niet kunnen zien hoe de intelligente systemen tot hun beslissingen komen. De AI denkt wel na en komt tot een conclusie, maar, zegt data-onderzoeker Stephan Raaijmakers, ’is niet erg communicatief’.

Raaijmakers is onlangs benoemd tot hoogleraar ’Communicatieve AI’ bij het Leiden University Centre for Liguistics (LUCL). Hij wil proberen te achterhalen hoe zogeheten deep learning-systemen tot hun beslissingen komen, en op welke voorbeelden zij hun conclusie baseren. In het ideale geval kan een arts die wil weten hoe een AI-systeem een kankerdiagnose heeft gesteld, dat straks gewoon aan de kunstmatige intelligentie vragen. AI moet worden geleerd om een dialoog te voeren.

Raaijmakers gaat ook onderzoeken hoe deep learning en taalkunde van elkaar kunnen profiteren. Dat zou voor beide gebieden ’nieuwe en vruchtbare inzichten bieden’.

Bij zijn huidige werkgever TNO probeert Raaijmakers een AI-systeem dat malaria-infecties in bloed kan herkennen, communicatief te maken. Hij werkt ook aan een boek voor iedereen die taal met behulp van AI wil analyseren.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.