Premium

’Europese’ trip basketballers ZZ Leiden wordt een bizarre wereldreis: ’Hij kon niet meer op zijn benen staan, en werd per rolstoel uit het vliegtuig gehaald’

’Europese’ trip basketballers ZZ Leiden wordt een bizarre wereldreis: ’Hij kon niet meer op zijn benen staan, en werd per rolstoel uit het vliegtuig gehaald’
Nuni Omot scoorde 31 punten in Siberië.
© Foto Ivan Petukhov
Krasnoyarsk

Het is de verste en ook bizarste reis die de basketballers van ZZ Leiden hebben moeten maken in de Europe Cup.

Terwijl zowel de Leidenaars als de thuisploeg al waren uitgeschakeld voor de volgende ronde, moest ZZ Leiden woensdagmiddag aantreden tegen het Russische Krasnoyarsk, dat diep in Siberië ligt.

In Krasnoyarsk, het centrum van de Russische nucleaire wetenschap, is het zes uur later dan in Nederland. De Leidse ploeg moest op maandag al vertrekken, om op tijd voor het duel aanwezig te kunnen zijn. De Russische stad ligt op zo’n zevenduizend kilometer afstand.

,,Dit is sportief en financieel een heel zware poule’’, zegt voorzitter Marcel Verburg. ,,Als we in de vorige ronde eerste waren geworden, hadden we nu tegen teams uit België, Duitsland en Denemarken gespeeld. Dan kun je alles desnoods per bus doen. Nu werd het twee keer Turkije en een keer Rusland. Van de drie tegenstanders komen er twee feitelijk uit Azië. Maar dit heb je niet in de hand. Gelukkig heeft een groepje sponsors wat extra gedaan.’’

Dergelijke reizen maken Nederlandse basketbalploegen niet heel vaak. De op zich toch al zware reis wordt nog zwaarder als Braxton Huggins, een van de Amerikanen van Leiden, in het vliegtuig van Moskou naar Krasnoyarsk flink ziek wordt. ,,Hij kon niet meer op zijn benen staan, en werd per rolstoel uit het vliegtuig gehaald’’, vertelt teammanager Bart Kriek.

Het coronavirus houdt in dat deel van de wereld de gemoederen flink bezig. ,,Het halve vliegtuig zat met mondkapjes’’, zegt Kriek. De Leidenaars vrezen dat er in Rusland wordt gedacht dat Huggins ook wel eens het virus zou kunnen hebben, wat quarantaine tot gevolg zou hebben. Zover komt het niet.

Huggins wordt op de medische post van het vliegtuig onderzocht. Daarbij wordt hij bijgestaan door zijn teamgenoot Drago Pasalic, die Russisch spreekt. Terwijl de rest van het team naar het hotel vertrekt, gaan Pasalic, Kriek en Huggins per ambulance naar het ziekenhuis. In de bochten moeten de Kroaat en de Nederlander de Amerikaan ondersteunen, zodat hij niet van de stretcher valt. Huggins wordt onderzocht, en blijkt een flinke buikgriep te hebben. ,,Toen mochten wij ook naar het hotel’’, zegt Kriek. ,,Ik heb erg veel bewondering voor Drago om hoe hij zijn teamgenoot heeft bijgestaan. Als je hier geen Russisch spreekt, kom je nergens.’’

In Krasnoyarsk is ZZ Leiden in een heel andere wereld. ,,Dat heeft z’n charme’’, zegt Kriek. ,,Je bent echt weg, al is het voor de jongens door het tijdverschil wel heel zwaar.’’ Huggins is tijdens de wedstrijd niet inzetbaar, en zijn landgenoot Tayler Persons ook niet. Leiden verliest uiteindelijk, na wel goed weerwerk te hebben gegeven (96-84).

Donderdag reist de ploeg naar huis. Vier uur vliegen naar Moskou, dan nog drieënhalf uur naar Amsterdam. De reis zal opnieuw zo’n twaalf uur vergen, maar deze keer duurt hij maar een dag. ,,Er moeten vrijdag ook nog mensen naar het Leidse Sportgala’’, zegt Kriek. ,,Het viel niet mee om die te vinden.’’ Zaterdag speelt Leiden in Leeuwarden. Die reis zal niet meer als ver worden ervaren.

Meer nieuws uit ZZ Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.