Premium

Ingewikkelde verkeerspuzzel door afsluiting Leidse Churchillbrug

Ingewikkelde verkeerspuzzel door afsluiting Leidse Churchillbrug
De Churchillbrug die in juli en augustus wordt opgeknapt.
© archiefFoto Hielco Kuipers
Leiden

De Leidse Churchillbrug wordt komende zomer grondig opgeknapt en verbreed. De gemeente is nu al aan het puzzelen hoe een verkeerschaos vermeden kan worden als een van de drukste doorgaande wegen van de stad wordt afgesloten. Enige ervaring daarbij is er wel, de brug werd twee jaar geleden ook al voor een onderhoudsbeurt afgesloten.

De brug verbindt de Dr. Lelylaan in het Morskwartier met de Haagweg en Churchilllaan in Zuidwest. Duizenden auto’s rijden dagelijks over de oeververbinding die in 1984 werd aangelegd.

Twee jaar geleden kwam een verontrustend rapport bij de gemeente bovendrijven. Daarin stond dat de bruggen in Leiden niet goed werden geïnspecteerd. Het direct en ingrijpend gevolg was dat de even krakkemikkige als historische Jan van Houtbrug, tussen Lammenschansweg en Korevaarstraat, direct moest worden afgesloten en hersteld.

Provisorisch

Leiden liet daarop álle verkeersbruggen controleren en uit die test kwamen opnieuw twee bruggen naar voren die wel een steuntje konden gebruiken. In de eerste plaats ging het om de Bostelbrug bij het Kort Rapenburg, die ook direct nieuwe pijlers kreeg.

De tweede zwakke broeder was de Churchillbrug. Daaraan werd in het najaar van 2018 slechts provisorisch wat gesleuteld en gelast, in de hoop dat de brug het nog twee jaar zou uitzingen tot een grote beurt op de agenda stond.

Vooralsnog lijkt die gok goed uit te pakken en wordt in juli begonnen met de omvangrijke klus. Het dek wordt verzwaard ’zodat de brug is voorbereid op zwaarder vrachtverkeer en meer vervoersbewegingen’, meldt de gemeente. Ook wordt er ruimte gemaakt om in de toekomst een extra rijbaan op de brug te maken. Die is onder meer nodig als op het aanpalende Wernink-terrein een woonwijk verrijst.

De vernieuwde Churchillbrug wordt in de loop van augustus opgeleverd. ’Het groot onderhoud is gepland tijdens de zomerperiode om de overlast voor het verkeer en de omliggende wijken zoveel mogelijk te beperken’, besluit de gemeente.

Hoeveel geld Leiden uittrekt voor de operatie is nog niet bekend, maar aan de veel kleinere Bostelbrug was de gemeente een half miljoen euro kwijt.

Dit jaar laat de gemeente nog vier bruggen opknappen. Bij zeker twee daarvan, de Haagsche Schouwbrug en de Sumatrabrug, worden ook fikse verkeersproblemen verwacht.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.