Premium

Hillegomse huisartsen willen dat dokterspost Voorhout ’s nachts openblijft; petitie bijna 8000 keer getekend

Hillegomse huisartsen willen dat dokterspost Voorhout ’s nachts openblijft; petitie bijna 8000 keer getekend
De initiatiefnemers van de petitie Sebastiaan Hogewoning (links) en Johnathan Schreuder bij de dokterspost in Voorhout.
© Foto Taco van der Eb
Hillegom

De huisartsen van Hillegom zijn tegen de voorgenomen nachtelijke sluiting van de huisartsenpost (HAP) in Voorhout. Gebeurt dit toch, dan gaan de dokters in gesprek met het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp om te zien of aansluiting bij de huisartsenpost daar mogelijk is.

Dat zegt de Hillegomse huisarts Jos Mulders namens al zijn collega’s in het dorp. ,,Wij willen het liefst dat de situatie onveranderd blijft en gaan als Hillegomse huisartsen eind juni dan ook tegen de voorgenomen verhuizing naar het Alrijne Ziekenhuis stemmen. Leiderdorp is echt te ver weg voor Hillegom’’, zegt Mulders.

De Doktersdienst Duin- en Bollenstreek (DDDB) heeft het voornemen de HAP in Voorhout met ingang van 1 januari 2021 ’s nachts te sluiten.

Wie tussen middernacht en acht uur ’s morgens een huisarts nodig heeft, moet dan naar Alrijne in Leiderdorp waar voor de Duin en Bollenstreek, de Leidse regio en de Rijn en Veenstreek één centrale dokterspost komt. Dit zou de zorg verbeteren en levert ook een besparing op. Ook de nachtapotheek in Voorhout gaat dicht.

Lees ook: Sluiten huisartsenpost in Voorhout en Alphen: betere zorg of een ordinaire bezuiniging?

Lees ook: Hillegom bezorgd over plan om dokterspost Voorhout ’s nachts te sluiten: ’Dan liever naar Spaarne Gasthuis’

Landelijke norm

Een slecht plan, vinden de Hillegomse huisartsen. Mulders: ,,Ik heb laatst zelf met de auto de rit Hillegom-Alrijne gemaakt. Op een gunstig tijdstip zonder files op de snelweg deed ik er 25 minuten over. Als je straks in de vroege ochtend naar Leiderdorp moet, wordt de landelijke norm van een half uur absoluut niet gehaald.’’

De HAP in Voorhout moet daarom ook ’s nachts openblijven, meent hij. ,,De post daar draait zowel qua exploitatie als technisch gezien prima.’’

Eind juni moeten alle huisartsen in de streek zich uitspreken over het HAP-plan van DDDB. De Hillegomse dokters gaan unaniem tegen stemmen, zegt Mulder. ,,De collega’s in Noordwijkerhout doen dat zeker ook en in Lisse twijfelt men nog maar neigt men ook in die richting.’’

In juli valt een definitief besluit. Mocht ondanks het verzet uit de noordelijke Bollenstreek het plan doorgaan, dan gaan de de Hillegomse artsen het gesprek aan met het Spaarne Gasthuis. Aansluiting bij de HAP in het Hoofddorpse ziekenhuis is dan logischer, vindt Mulders. ,,Als we overdag vanuit Hillegom doorverwijzen, is dat immers nu al voor honderd procent naar het Spaarne Gasthuis en nooit naar Leiden of Leiderdorp.’’

Toch vindt hij niet dat de Hillegomse huisartsen hoe dan ook aansluiting bij de HAP in het Spaarne Gasthuis moeten zoeken. Hoofddorp is voor Hillegom immers dichterbij dan Voorhout. ,,Voorhout functioneert prima en dat in stand houden heeft daarom echt de voorkeur. Daarbij komt dat we helemaal niet weten of ze bij het Spaarne Gasthuis wel op ons zitten te wachten. En als het al lukt, welke invloed krijg je daar dan?’’

Petitie

Onder de inwoners van de Bollenstreek is de weerstand tegen het HAP-plan ook groot. Tegen de voorgenomen sluiting in de nacht zijn Johnathan Schreuder (18) en Sebastiaan Hogewoning (30) een petitie gestart. Die loopt als een malle. Donderdagmiddag stond de teller op meer dan 7900 ondertekenaars. „Het voelde als een burgerplicht. De reacties zijn overweldigend”, aldus de Voorhoutse broers.

„Heel veel mensen uit de Bollenstreek zien dit plan niet zien zitten’’, weet Hogewoning. ,,Kun je je voorstellen wat het betekent? Ik heb twee kinderen met astma. Straks moet ik met een kind in ademnood op de achterbank naar Leiderdorp racen. Zeker een half uur. Ik moet er niet aan denken. En hoe zit het met mensen zonder auto? Moeten die bij nacht en ontij gaan fietsen? Of een ambulance bellen? Dat kost zevenhonderd euro van je eigen risico.”

Stem

„Geld is er genoeg, dat is echt het punt niet. De beslissers moeten meer rekening houden met de mensen”, meent Schreuder. „Iemand moet ervoor zorgen dat we onze stem laten horen. Anders wordt er besloten zonder dat we daar invloed op hebben. Daarom hebben we de petitie opgezet.”

Nadat Hogewoning de petitie op Facebook deelde, ging het hard. Dat inmiddels bijna achtduizend mensen hebben getekend, heeft de broers verrast. Schreuder: ,,Ik zou duizend reacties al mooi hebben gevonden, maar je ziet dat het echt leeft onder de mensen. De handtekeningen komen uit de wijde omtrek. Ik hoor het ook in het dorp; mensen spreken ons steeds aan om te vertellen dat ze het goed vinden dat we dit doen.”

Wat willen de mannen met de petitie bereiken? Hogewoning: „We moeten laten zien dat de inwoners van de Bollenstreek echt niet willen dat de huisartsenpost in de nacht dichtgaat. In juni loopt de petitie af, dan printen we alle handtekeningen uit en willen we naar de burgemeester van Teylingen en de huisartsen om ze aan te bieden. Het wordt tijd dat bestuurders gaan luisteren naar de burger. Alles wordt maar kapotbezuinigd. Dit is echt de verkeerde weg.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.