Acht talenten strijden volgende week op het Leids Cabaret Festival

Jasper van der Veen won vorig jaar het Leids Cabaret Festival.
© Foto Taco van der Eb
Leiden

De Leidse Schouwburg staat volgende week volledig in het teken van het Leids Cabaret Festival. Aan het einde van de week weten we wie in de voetsporen treedt van Najib Amhali, Sanne Wallis de Vries, Micha Wertheim, Sara Kroos en Katinka Polderman.

De lijst van oud-winnaars wordt elk jaar langer. Sommige namen, zoals bovenstaande, treden nog altijd succesvol op in het theater. Andere namen zijn volstrekt in de vergetelheid geraakt.

Maar er staan weer acht talenten in de coulissen de trappelen om met behulp van het Leids Cabaret Festival definitief door te breken naar het grote publiek. Een selectiecommissie heeft twee lange zondagmiddagen in galerie-café Leidse Lente besteed aan het bekijken van de cabaretiers in de dop, die zich voor het festival hadden aangemeld.

De acht die deze eerste schifting hebben overleefd, mogen maandag- en dinsdagavond het podium van de Leidse Schouwburg op. Tijdens de eerste voorronde op maandag zijn Sanjeevani Hendriks, De Vriendendienst, Lisa Ostermann en Saeed Siyad te zien. Een dag later treden in de tweede voorronde Annemarie Koopman, Thjum Arts, Alyssa Gonzalez en Bart & Maarten aan.

Daarna begint het werk van de jury. Na het laatste optreden op dinsdagavond steken de juryleden de koppen bij elkaar. Zij bepalen welke drie kandidaten afvallen. Cabaretier en oud-deelnemer Martijn Kardol praat deze voorronden aan elkaar. Tijdens het juryberaad is er een gastoptreden van comedian Glodi Lugungu.

De vijf overgebleven deelnemers binden op donderdagavond opnieuw de strijd met elkaar aan in de halve finale. Harry Glotzbach is deze avond de presentator van dienst. Als de jury de koppen bij elkaar steekt, is het komische trio Rustâgh het pauzenummer.

In de finale op zaterdagavond is er plek voor drie kandidaten. Zij strijden om de hoofdprijs. De jury bepaalt wie de winnaar wordt. Ook de bezoekers van de schouwburg mogen een stem uitbrengen. Zij bepalen wie de publieksprijs krijgt. Thomas van Luyn presenteert de finale. Oud-winnaar Jeroen Leenders doet een gastoptreden voordat het finale oordeel van de jury bekend wordt gemaakt.

Het radioprogramma ’Spijkers met koppen’ strijkt op zaterdagmiddag tussen 12.00 en 14.00 uur al neer in de Leidse Schouwburg. Het roemruchte programma van Dolf Jansen en Felix Meurders wordt rechtstreeks vanuit Leiden uitgezonden. Te gast zijn onder anderen de jongens van het komische duo Rundfunk, zanger Sven Ratzke en de band Krezip. Stefano Keizers en Stefan Pop lezen een column voor. Het cabaret wordt verzorgd door Kiki Schippers, Peter van Rooijen, Vera van Zelm en Aron Ekstak.

De papieren programmaboekjes heeft het Leids Cabaret Festival vervangen door een app, die alle informatie over het festival bevat.

Leids Cabaret Festival, maandag 10 t/m zaterdag 15 februari, Leidse Schouwburg, Leiden, www.leidscabaretfestival.nl

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.