Stef Broenink en Karolien Florijn winnen Leidse Sportprijzen, DIOK verkozen tot beste ploeg

Landskampioen DIOK werd vrijdagavond uitgeroepen tot sportploeg van het jaar.

Landskampioen DIOK werd vrijdagavond uitgeroepen tot sportploeg van het jaar.© Archieffoto

Leiden

Stef Broenink en Karolien Florijn zijn vrijdagavond tijdens de uitreiking van de Leidse Sportprijzen in Gebr. de Nobel gekozen tot respectievelijk sportman en -vrouw van 2019. Beide roeiers kenden een uitstekend seizoen en wisten zich te plaatsen voor de Olympische Spelen.

Broenink kende een tegenvallend begin van het jaar toen hij in februari te horen kreeg niet meer in aanmerking te komen voor de dubbelvier. De 29-jarige skiffeur, lid van het Leidse Njord, besloot verder te gaan in de eenmansboot en dat bleek een goede keuze. Na een verrassende tweede plaats op het EK, werd hij vervolgens vijfde op het WK. Hij was pas de derde Nederlandse skiffeur die het deze eeuw lukte zich te plaatsten voor de finale op het WK. Die prestatie leverde hem een olympische kwalificatie op.

Ook Karolien Florijn heeft een olympische avontuur in het verschiet. De roeister van Die Leythe won in augustus met de vier-zonder-stuurvrouw zilver op het WK. Twee maanden eerder liet Florijn zich samen met haar ploeggenoten Ellen Hogerwerf, Ymkje Clevering en Veronique Meester tot Europees kampioen kronen.

De pas 21-jarige Florijn won vorig jaar ook al een bronzen WK-medaille met de dubbelvier, het boottype waarvoor ze dit voorjaar nog voor werd uitgeselecteerd.

Landskampioen

De rugbyers van DIOK werden tijdens het gala in Gebr. de Nobel verkozen tot sportploeg van het jaar. De Leidse club mocht zich na 21 jaar weer landskampioen noemen. In de finale op een kolkend nationaal rugbycentrum in Amsterdam was DIOK met 20-12 te sterk voor uittredend kampioen ’t Gooi. De kersverse landskampioen werd na een feestelijke rondvaart onder grote belangstelling gehuldigd op het Stadhuisplein.

Ook de trainer/coach van de Leidse rugbyers viel in de prijzen. Andy Egonu werd gekozen tot coach van het jaar. De Brit verlengde afgelopen zomer zijn contract met DIOK met twee seizoenen. ,,Fantastisch dat we Andy voor nog twee jaar aan onze club hebben kunnen verbinden’’, zei voorzitter Cees Ahsmann eerder dit jaar. ,,Hij heeft ons het landskampioenschap na twintig jaar weer teruggegeven.’’

De prijs voor beste parasporter van het jaar ging naar roeister Annika van der Meer (34). De roeister van Njord viel bijna bij iedere wedstrijd waaraan ze meedeed in de prijzen. In zowel de paraskiff als in de paramixed dubbeltwee werd ze tweede op het WK.

Van der Meer raakte op haar 21ste na een valpartij bij het skiën verlamd aan haar rechterbeen. De Leidse wilde haar olympische droom niet opgeven en ging door met paralympisch skiën. In 2013 ging ze opnieuw onderuit en blesseerde ze haar andere knie. Nu skiën niet meer ging, maakte Van der Meer furore in de paralympische roeiboot.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.