UB Leiden maakt digitale collectie tekeningen en prenten vrij beschikbaar

Jacob van loo, 1614-1670, liggende naakte vrouw,

Jacob van loo, 1614-1670, liggende naakte vrouw,© Universitaire Bibliotheken Leiden

Wilfred Simons
Leiden

De Leidse Universiteitsbibliotheek maakt 20.000 tekeningen en prenten digitaal vrij beschikbaar. Het gaat om de ’kern van de Leidse collectie Europese kunst op papier’, in omvang de vierde collectie in Nederland. Alleen hedendaagse tekeningen en prenten waarop nog copyright berust, kunnen nog niet worden gedownload.

de UB Leiden heeft een grote verzameling van vooral Nederlandse teken- en prentkunst. Bij de tekeningen gaat het onder meer om landschappen van Roelant Roghman en Anthonie Waterloo, genretafereeltjes van Adriaen en Isaack van Ostade en karikaturen door Cornelis Dusart. Maar, zegt woordvoerder Erik Weber, ,,de collectie biedt een breed overzicht van de tekenkunst vanaf het begin van de zestiende eeuw tot op de dag van vandaag.’’

Daarnaast heeft de UB een collectie prenten van Rembrandt van Rijn, Lucas van Leyden, en portretten van onder andere Willem van Oranje, Christiaan Huygens en Erasmus. Anders dan bij de tekeningen bevat de verzmaleing ook prenten van kunstenaars uit andere landen, zoals Poussin, Dürer en Raimondi.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.