Ciara geselt de Leidse regio en veroorzaakt veel schade

Omstreeks 15.30 uur waaide een boom op een geparkeerde auto aan de Gerestraat in Leiden.

Omstreeks 15.30 uur waaide een boom op een geparkeerde auto aan de Gerestraat in Leiden.© Fot otoon van der Poel

Wilfred Simons
Regio

Leiden was zondagavond met openbaar vervoer moeilijk bereikbaar. De stads- en streekbussen van Arriva bleven wel rijden, maar de NS legde het treinvervangende vervoer vanaf de stations stil wegens storm Ciara. NS besloot hiertoe nadat de ANWB een advies uitbracht om niet meer de weg op te gaan.

Storm Ciara, die zondag de Leidse regio en de Duin- en Bollenstreek geselde, heeft in Leiden, Alphen aan den Rijn en in bijna alle dorpen schade aangericht. Harde windstoten rukten vooral dak- en gevelbeplating van huizen los en beschadigde dakkapellen. Van vier woningen aan de Jan van Henegouwenweg in Noordwijk waaide het dak grotendeels af. Uit veiligheidsoverwegingen was de Parallel Boulevard tijdelijk afgesloten. De dokterspost van het Alrijne Ziekenhuis aan de Meteoorlaan in Alphen aan den Rijn was zondagavond moeilijk toegankelijk nadat de brandweer de toegang afsloot, omdat dakbedekking kapot was gewaaid.

De Vijf Meilaan in Leiden Zuidwest werd ’s middags afgesloten nadat een steiger loskwam van een appartementencomplex dat in aanbouw is naast de rotonde bij de Roosevelstraat. Aan de Geregracht in Leiden waaide rond 15.30 uur een boom om, die pal op een geparkeerde auto landde. De brandweer zaagde de boom in mootjes.

Aan het Utrechtse Veer maakte een woonboot stevig slagzij, maar zinken was onmogelijk omdat hij al snel op de bodem lag. De woonboot had volgens de brandweer ’een flinke slok water’ gemaakt. De bewoners waren niet thuis. Het is niet helemaal duidelijk of het wel om stormschade gaat, want volgens getuigen lag de woonboot zaterdagavond ook al scheef.

De Leidse Hortus botanicus ging om 12.30 uur uit voorzorg dicht. ,,We willen niet dat bezoekers gewond raken omdat ze een afgebroken tak op het hoofd krijgen’’, zei prefect Paul Kessler.

Lees hier alles over storm Ciara.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.