Premium

ZZ Leiden heeft de benen niet meer in Friesland [video]

ZZ Leiden heeft de benen niet meer in Friesland [video]
Leeuwarden

De reis die Zorg en Zekerheid Leiden had afgelegd voor de Europe Cup, is de ploeg in Leeuwarden tegen Aris noodlottig geworden.

Leiden, ook nog steeds zonder Tayler Persons, verloor bij Aris met 64-60, en die nederlaag kwam eigenlijk niet eens als een verrassing. Het grootste deel van de voorgaande week was het team kwijt aan een trip naar Siberië, voor de slotwedstrijd in het Europese toernooi. Een reis die, zou hij in westelijke richting zijn gemaakt, de Leidenaars naar het Noord-Amerikaanse continent had gebracht.

De afstand en het tijdsverschil waren groot. Daarbij kreeg ZZ ook nog te maken met lichamelijk ongemak. Braxton Huggins werd tijdens de Rusland-trip geveld door een zware buikgriep, en Worthy de Jong en Drago Pasalic werden op de terugweg ziek.

Pasalic moest het duel in Friesland zelfs aan zich voorbij laten gaan, terwijl Huggins en De Jong bepaald niet okselfris in het veld stonden. Combineer dat met een tegenstander die weet wat de opponent heeft doorgemaakt, en de uitslag is niet verrassend.

Want ook de ’fitte’ Leidenaars waren niet fit. Het was niet moeilijk waar te nemen dat ook de overige spelers ’geen benen’ meer hadden. Nuni Omot, in Rusland tegen de miljoenenploeg van Krasnoyarsk nog goed voor 31 punten, kreeg tegen de - hardwerkende - semiprofs van Aris nauwelijks voet aan de grond. Dat gold ook voor Jarvis Williams, die er alles aan deed maar deze keer gewoon niet meer kon.

,,Iedereen was kapot’’, zei coach Rolf Franke, die opnieuw werd weggestuurd. Hij kreeg een keer een technische fout, maar zijn bank kreeg er twee en ook dan moet de coach het veld ruimen.

ZZ Leiden heeft de benen niet meer in Friesland [video]
Worthy de Jong gaat de strijd aan onder de basket.
© Foto Orange Pictures/Henk Jan Dijks

,,Het was ongekend. Een van de scheidsrechters was zo slecht dat het grote hoogten bereikte. Er ging van alles mis met de tijdwaarneming. Toen ik daarvoor naar de jurytafel liep, kreeg ik een technische fout. Maar goed, wij hadden ook beter kunnen reageren. Al heb ik begrip voor mijn ploeg. Van de zes man van onze kern waren er twee ziek en de rest was moe.’’

Natuurlijk deed het laaggeklasseerde Aris precies wat het moest doen. Het leverde fysieke arbeid, zoals elk team tegen een ploeg die net een loodzware trip achter de rug heeft. Het was gewoon te zien dat Leiden het niet nogmaals kon opbrengen om de strijd aan te gaan. Het laatste beetje energie dat het over had, gebruikte het in de defensie, aanvallend ging het allemaal niet meer. Zelfs de vrije worpen nam de ploeg matig (55 procent), om over driepunters maar te zwijgen.

Toen het eind derde kwart eenmaal mis ging - Aris versnelde van 40-39 naar 47-39, was er geen Leidenaar meer die de wedstrijd kon kantelen. De gok om met acht (goede) kernspelers een heel seizoen op drie fronten actief te zijn, lijkt toch niet goed uit te pakken.

Als het met acht fitte spelers draait, kan ZZ van iedereen winnen. De kwaliteit is er absoluut. Maar als er mensen wegvallen, is Leiden in last. Na de vorige wedstrijd tegen Krasnoyarsk verloor een gehavend Leiden van Weert. Nu klapte Aris er vol op en moest ZZ zich overgeven.

Gek was het niet dat Leiden schade opliep na een dergelijke inspanning doordeweeks. Zonde was het wel. Ook concurrenten Den Bosch en Rotterdam verloren - van laaggeklasseerde opponenten, dus de schade werd niet groter. Het team van Franke boekte echter ook geen terreinwinst. En om allerlei redenen is de derde plaats in de competitie toch wel belangrijk.

Aris-ZZ Leiden 64-60

(15-14, 10-10, 22-15, 17-21)

Scores ZZ Leiden: De Jong 17, Huggins 12, Williams 12, Omot 10, De Randamie 5, Ververs 4.

Meer nieuws uit ZZ Leiden