Storm unieke spelbreker voor sport op zondag. Van Ciara win je niet

Strandgangers op Neeltje Jans zoeken de wind op van Ciara.
© Foto: Rob Engelaar/Hollandse Hoogte

Storm Ciara raasde zondag over het land en nam de sport in een houdgreep. Afgelastingen waren het gevolg, en het betrof niet alleen buitenevenementen. Zowel profs als amateurs werden getroffen.

De Nederlandse voetbalbond schrapte niet alleen het complete zondagprogramma bij de amateurs, maar vier eredivisieduels – onder meer FC Utrecht-Ajax en AZ-Feyenoord – moesten er eveneens aan geloven. Niet eerder in de historie gebeurde dat. Alleen vorst, sneeuw, overvloedige regenval en mist hadden zich eerder als spelbreker opgeworpen, zij het lang niet altijd over de gehele linie. In 1957 en 1999 werden weliswaar ook windsnelheden van boven de 100 kilometer gemeten, maar toen had dat geen allesomvattende consequenties.

Wanneer de twee toppers worden ingehaald, is nog niet bekend. Europese optredens van Ajax en AZ vragen om creativiteit. ,,Dat wordt nog wel een gepuzzel, ja, om een datum te vinden. Maar ja, dit is overmacht’’, zei Robert Eenhoorn, de algemeen directeur van AZ.

Niet alleen in Nederland werd het voetbal trouwens afgeblazen. Hetzelfde gebeurde, zij het veelal gedeeltelijk, in Engeland, Duitsland en België, met een duel in de Premier League en Bundesliga als meerdere wedstrijden in de Jupiler Pro League.

Bij de Zuiderburen raakten overigens ook de veldrijders gedupeerd. De organisatie van de Superprestigewedstrijd in Merksplas wachtte lang met een besluit, maar bracht vervolgens toch de onheilstijding. Voor de klassementsleiders Laurens Sweeck uit België en de Nederlandse wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado betekent dit dat zij nog één wedstrijd verwijderd zijn van de eindzege. Zaterdag won Alvarado nog wel in Lille, terwijl bij de mannen Wout van Aert de sterkste was.

Nederlandse hardloopkampioenen vielen evenmin te verwelkomen. Het NK 10 kilometer op de weg in Schoorl ging niet door, nadat eerst de race nog met één uur was vervroegd. ,,De veiligheid van deelnemers, vrijwilligers en toeschouwers kunnen we niet meer garanderen’’, luidde de verklaring van organisator Le Champion.

Overigens speelde de wind niet alleen Europa parten. In het Australische Bathurst gingen de BMX’ers niet meer van start in de vierde manche om de wereldbeker. Vanuit de rijders toonde Niek Kimmann, de Nederlandse nummer één van de wereld, begrip voor het besluit. ,,We klagen vaak, maar in dit geval wil ik de UCI (internationale wielerunie, red.) complimenteren voor het in acht nemen van de veiligheid van de rijders. Dit was de enige juiste beslissing’’, aldus Kimmann, die vorige week de eerste wereldbekerwedstrijd had gewonnen.

Gesport werd er wel, zoals bij het NK tegenwindfietsen op de stormvloedkering op de Oosterschelde in Zeeland. Al kwam het tot een voortijdig einde: niet omdat de deelnemers het niet meer aandurfden om zich het snot voor de ogen te pedaleren, maar omdat het te gevaarlijk werd voor de vrachtwagens die de fietsen naar de start vervoerden.

Van Ciara viel niet te winnen...

Meer nieuws uit Sport

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.