Premium

Henri uit Rijnsburg is met zijn dochters (4 en 6) van het gas af: ’Als het echt koud wordt, trek ik een extra deken over me heen’

Henri uit Rijnsburg is met zijn dochters (4 en 6) van het gas af: ’Als het echt koud wordt, trek ik een extra deken over me heen’
Henri Budde met zijn dochters Willemijn en Josefien.
Rijnsburg

Henri Budde (42) woont met zijn dochters Willemijn (4) en Josefien (6) in de groene wijk Frederiksoord, een vriendelijke jaren-70-wijk in Rijnsburg, in de Bollenstreek. „We wonen er sinds eind 2014, een ideale omgeving voor kinderen”, aldus Budde.

De kiem voor de operatie energieneutraal werd gelegd bij de energieleverancier waar Budde als softwaretester op de afdeling facturatie aan het werk was. „Ik raakte in gesprek met collega’s, sloeg aan het rekenen en kwam er al snel achter dat zonnepanelen op het huis zich snel terugverdienen.” Zonnepanelen zijn ook niet vreemd voor Budde. Hij studeerde in het verleden lucht- en ruimtevaarttechniek in Delft. „In de ruimtevaart worden zonnepanelen al tientallen jaren gebruikt. Denk maar aan de gps-satellieten. Die vliegen op zonnepanelen.”

Budde liet elf zonnepanelen op het dak monteren en verving het gasfornuis voor een elektrische kookplaat. „Elektrisch koken is veel veiliger als je kleine kinderen hebt. Geen open vuur in huis en de plaat koelt ook sneller af dan die van een gasfornuis.”

Zonneveranda

In 2018 kwam Thuisbaas in beeld. De kosten voor een overgang werden beraamd op 31.000 euro. Het resultaat: twaalf zonnepanelen op het dak erbij (totaal 23) en een heuse zonneveranda met vijf zonnepanelen. „De veranda bevalt uitstekend. Ik kan nu prima in de tuin zitten als het regent. De panelen laten licht door, zodat het binnenshuis niet te donker wordt.” Van een warmtepomp kwam het niet. „ Een warmtepomp is op zijn efficiëntst wanneer ze de hele dag door energie kan leveren, maar bij ons is er overdag niemand thuis.”

Henri uit Rijnsburg is met zijn dochters (4 en 6) van het gas af: ’Als het echt koud wordt, trek ik een extra deken over me heen’
Onder de zonneveranda.

Budde schafte zeven infraroodpanelen aan om het huis te verwarmen. „In elke kamer een, behalve in mijn slaapkamer. Als het echt koud wordt, trek ik een extra deken over me heen. Voor de douche en de afwas heb ik een instant heater, een elektrische boiler die snel heet water levert. Je moet wel een energiebesparende doucheknop installeren, de heater kan zes liter per minuut aan terwijl er normaliter tien liter door de douche gaat. Het spaart niet alleen water, ook mijn douchebeleving is er niet minder op geworden. Ik word nog net zo schoon als eerst.”

Drijfveer

Zoals velen die het aardgas de deur wezen, noemt hij het milieu als drijfveer. „Ik wil dat mijn kinderen in een schone, veilige wereld kunnen leven. Ik doe het ook voor het geld, ik heb nu geen energierekening meer, over twaalf jaar heb ik de investering terugverdiend.” Budde heeft nog een derde, bijzondere reden. „Ik ben opgegroeid in Groningen. De verhalen die ik hoorde van mijn familie en vrienden daar over de aardbevingen waren huiveringwekkend. Van het ene op het andere moment staat je huis te trillen en heb je scheuren in je huis. Daar kwam de ellende van de NAM nog eens overheen. Elk middel werd door de schadebehandelaars te baat genomen om onder een claim uit te komen. Al die ellende was voor mij een reden te meer om te ontgassen. Wat mij betreft gaat Nederland zo snel mogelijk van het gas af.”

Buddes tuin van 100 vierkante meter onderging ook een metamorfose. Tegels werden verwijderd; esdoorn, wilg, hazelaar, hondsroos en rode kornoelje kwamen er voor in de plaats. „Ideaal voor de insecten, opvang van water en de nodige verkoeling. Ik heb nu mijn eigen tiny forest”, zegt hij lachend.

Hij gelooft niet in een klimaatramp. „Ik denk dat de mens inventief genoeg is om de milieuproblemen te tackelen. Er valt ook genoeg aan het milieu te verdienen. Als we maar genoeg inzetten op technische kennis over alternatieve energie, dan kunnen we die ideeën later mooi exporteren naar de rest van de wereld. Kassa.”

Peter de Jong

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.