Hillegommer komt weg met boete in zaak PGB-fraude

Willemien Schenkeveld
Hillegom/Rotterdam

Een Hillegommer en zijn mededirecteur van RegioZorgwest, die tonnen verdienden door voor veel geld slechte hulp aan jongeren te leveren, komen weg met een boete van ieder 20.000 euro.

Het Openbaar Ministerie had wegens grootschalige PGB-fraude drie jaar gevangenisstraf geëist. Maar de Rotterdamse rechtbank heeft Martin M. uit Hillegom en Walter S. uit IJmuiden grotendeels vrijgesproken.

De kern van de uitspraak is dat de zorgkantoren jarenlang de facturen van het bedrijf accepteerden en RegioZorgWest uitbetaalden. Ook gaven ze geen duidelijke informatie aan het bedrijf over hoe er moest worden gefactureerd. Daardoor kan niet bewezen worden dat het bedrijf met opzet de boel heeft misleid.

De beide bestuurders werkten in de bouw, maar moesten vanwege de crisis op zoek naar een nieuwe inkomstenbron. Van 2012 tot 2016 vonden ze die in de zorg.

RegioZorgWest leverde officieel 24-uurszorg aan jongeren met een verstandelijke beperking of een psychische stoornis, vooral in panden in Zaandam, maar later ook in Purmerend, Alkmaar en Utrecht.

Het bedrijf declareerde daarvoor vrij gemakkelijk de volledige PGB’s: volgens de zorgkantoren hoefde 24-uurszorg niet per uur te worden gedeclareerd.

Meestal was de zorg helemaal niet het etmaal rond en ook niet intensief. Niet zelden had één persoon oproepdienst voor alle woningen tegelijk. Ook werd individuele therapie gedeclareerd als er eigenlijk goedkopere groepstherapie werd gegeven.

Uiteindelijk zijn de twee alleen veroordeeld voor de ondermaatse administratie van de geleverde zorg. Drie jaar lang was er zelfs géén administratie.

Winsten

De rechtbank wijst erop dat zulke administratie bedoeld is om zorgfraude tegen te gaan, dat de directeuren heel veel geld aan hun bedrijf hebben verdiend, ‘terwijl zorgaanbieders die op de juiste wijze administreren zulke winsten niet kunnen halen’. Naast de salarissen van de bestuurders (variërend van ruim 100.000 tot 175.000 euro) hadden de verdachten aan zichzelf voor bijna 1,4 miljoen euro dividend uitgekeerd. Sommige van hun cliënten kwamen door de ondermaatse zorg juist in grote problemen.

Het is onbekend of het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.