Laatste nog vastzittende verdachte Leidse sextortionzaak komt donderdag vrij

Den Haag

De 22-jarige Leidse verdachte die vastzit op verdenking van afpersing van tientallen jongeren en mannen met naaktfoto’s komt donderdag vrij.

Dat heeft de rechtbank dinsdag bepaald. De man zat als enige van de 18 verdachten nog vast. Hij komt op voorwaarden vrij. Hij mag geen contact hebben met het clubje andere verdachten. ,,Zodra u dat doet, dan zit u weer vast”, zei de rechter. ,,Daar zijn we heel streng in.”

De man maakt deel uit van een criminele organisatie, zegt het Openbaar Ministerie (OM). Hij zou met de andere verdachten van 1 januari 2019 tot 29 oktober 2019 jongens en mannen uit het hele land hebben afgeperst. Dat gebeurde op een zeer geraffineerde wijze via sociale media zoals Facebook en Instagram. Op internet deed de bende zich voor als jonge vrouwen en werden jongens en mannen verleid om naaktfoto’s te sturen. Zodra die foto’s binnen waren, werden de slachtoffers afgeperst. In totaal zou daarmee een ton zijn verdiend. Het OM ziet dit soort criminaliteit als een nieuw fenomeen en treedt daar hard tegen op.

De slachtoffers variëren in leeftijd, het gaat vaak volgens het OM vaak om kwetsbare pubers maar er is ook een slachtoffer van in de veertig jaar. Er zouden in totaal honderd slachtoffers zijn gemaakt, de politie heeft er 39 geïdentificeerd, 25 hebben aangifte gedaan. Dat was volgens het OM best moeilijk omdat mensen zich op internet vaak bedienen van andere namen. Volgens de officier van justitie wordt de zaak inhoudelijk ook lastig. Dat komt omdat de wet bepaalt dat slachtoffers binnen drie maanden een klacht moeten indienen en aangifte moeten doen. ,,Daar gaan we tegenaan lopen in deze zaak. De wetgeving moet nodig worden gemoderniseerd”, aldus de officier van justitie.

Pinpas

De verdachte was aanwezig bij de zitting waar alleen verlenging van zijn voorarrest centraal stond. Hij zegt dat hij alleen zijn pinpas ter beschikking heeft gesteld. ,,Ik zit al 108 dagen vast. Dan ga je wel nadenken. Ik heb er enorm veel spijt van wat ik heb gedaan.” Over wat hij heeft gedaan, verschillen de meningen. Hij zou alleen zijn ING- bankrekening ter beschikking hebben gesteld. Daarop werd door de diverse slachtoffers wel zo’n vijftigduizend euro in totaal op gestort. De verdachte zegt dat hij de slachtoffers verder niet kende. Ze kwamen uit het hele land.

Het OM heeft het onderzoek in de zaak afgerond. Het dossier beslaat twee dozen met informatie.

Minderjarig

De andere verdachten in de zaak, van wie een groot deel minderjarig, zijn al op vrije voeten. De zaak tegen de minderjarigen wordt achter gesloten deuren behandeld. Dat de jongeren al op vrije voeten zijn, was voor de rechtbank de reden om de Leidenaar ook vrij te laten. Dan kan hij verder met zijn kappersopleiding bij MBO Rijnland en aan het werk in een kapperszaak. Hij woont nog bij zijn ouders. Op voorwaarde dat hij met geen enkele verdachte noch met slachtoffers contact heeft, wordt hij donderdag vrijgelaten. De volgende zitting staat gepland op 21 april. Of de zaak dan inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet duidelijk.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.