Premium

Noordkant Alphense Gnephoekpolder in beeld voor woningbouw

Noordkant Alphense Gnephoekpolder in beeld voor woningbouw
Gnephoekpolder.
© archieffoto
Alphen aan den Rijn

Woningbouw aan de zuidkant van Gnephoekpolder in Alphen aan den Rijn onbetaalbaar. Wethouder Gerard van As (woningbouw/Nieuw Elan) hoopt daarom dat de gemeenteraad instemt met nader onderzoek naar huizenbouw in de rest van de polder.

De coalitie van Nieuw Elan, CDA en Groenlinks werd het in april 2018 eens over gedeeltelijke bebouwing van de Gnephoekpolder, maar dat plan blijkt moeilijk uitvoerbaar.

,,Op twaalf a dertien hectare na is de grond niet van de gemeente’’, legt Van As uit. ,,En een bedrijf als Schouten Olie is moeilijk uit te plaatsen.’’ De gemeente deed de afgelopen maanden een onderzoek naar de haalbaarheid van woningbouw in de polder ten noordwesten van Alphen-stad.

Tientallen miljoenen euro’s zouden nodig zijn om de zuidkant van de Gnephoekpolder geschikt te maken voor woningbouw. En dat is een onhaalbare kaart, hoe graag Van As ook in de polder wil bouwen. ,,Het is de enige extra uitwijkingsmogelijkheid naast bouwen in de noordrand van Alphen-stad, boven de Heuvelweg.’’

Iets noordelijker in de Gnephoekpolder liggen weilanden die mogelijk sneller zijn te bebouwen dan de zuidkant, is nu de gedachte van het college. ,,Maar dat zal niet eerder zijn dan vanaf 2030’’, aldus Van As. Een groot gedeelte van de beoogde bouwgronden is in bezit van pensioenfondsen en projectontwikkelaars.

De vraag is alleen of de partijen in de Alphense gemeenteraad met dit bouwscenario kunnen instemmen. Coalitiepartij Groenlinks had begin 2018 al grote moeite om in te stemmen met huizenbouw in de zuidkant van de Gnephoek. Voor de partij tot de coalitie met Nieuw Elan en het CDA toetrad, was ze een fel tegenstander van bouwen in deze polder.

Woningbouw in de Vierambachtspolder ten noorden van Alphen lijkt wel haalbaar, al moet de provincie daar dan eerst wel mee instemmen. Dat gaat op korte termijn niet gebeuren, verwacht Van As. ,,De gedeputeerde heeft letterlijk tegen me gezegd dat ze hier de komende twee jaar geen duidelijkheid over kan geven.’’

Bijna alle woningbouwlocaties die in beeld zijn in Alphen, leveren problemen op. Zo zette de Raad van State al een paar keer een streep door woningbouwplannen in Rijnhaven-Oost, die wellicht ten koste gaan van honderden woningen. Ook het uitplaatsen van bedrijven in dit voormalige industriegebied is, vanwege hoge kosten, niet makkelijk. De Raad van State heeft ook een streep gezet door het al jaren oude plan voor de woonwijk Rijnpark in Koudekerk aan den Rijn. Daar gaat het om de bouw van bijna driehonderd huizen. De gemeente hoopt met een gerepareerd bestemmingsplan alsnog bouwtoestemming te krijgen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.