Premium

Rekenwonder en wereldrecordhouder Willem Bouman (80): ’Ik stop pas als ze mijn kop eraf rukken’

Rekenwonder en wereldrecordhouder Willem Bouman (80): ’Ik stop pas als ze mijn kop eraf rukken’
Eindhoven

Tot grote bewondering van velen heeft de 80-jarige Willem Bouman het vijfde wereldrecord uit zijn carrière in de wacht gesleept.

Het rekenwonder uit Alphen aan den Rijn slaagde er maandag bij de TU Eindhoven als allereerste in om tien getallen van vijf cijfers uit te schrijven als de som van vier kwadraten. „En ik stop pas met rekenen als ze mijn kop eraf rukken.”

„Ja!” Met een kamerbrede grijns springt Bouman op uit zijn stoel in de theaterzaal van universiteitsgebouw De Zwarte Doos. Hij maakt een diepe buiging. Zijn vrouw schatert het uit. Waar veel van zijn leeftijdsgenoten qua intellectuele prestaties wel over hun hoogtepunt heen zijn, heeft hij het gewoon geflikt: een nieuw wereldrecord in het hoofdrekenen.

De tientallen aanwezigen komen enthousiast van de rode bioscoopstoelen af om hem een ovatie te geven.

Een uur eerder trilde Bouman nog van de spanning. Want zodra de zaal langzaam volstroomt, sluit hij zich volledig af van de omgeving. Een kwartier voor begin zet hij zijn bril af, doet hij zijn handen op zijn oren en doet hij zijn ogen dicht.

„Geen applaus van tevoren en andere poespas, dat doen we maar na afloop”, zegt hij gedecideerd. „Ik heb hem nog nooit zo nerveus gezien”, zou zijn vrouw Trix (77) na afloop zeggen.

Driftig

Om half twee begint hij driftig met zijn pen op het opgavenvel aan een tafel voor in de zaal te schrijven. De twee aanwezige juryleden - universitair docenten Michiel Hochstenbach en Benno de Weger - hebben via een computer meerdere getallen tussen de 10.000 en 99.999 gegenereerd.

Vervolgens is het aan Bouman om die getallen onmiddellijk in vier kwadraten uit te schrijven. Zo staat 35.365 gelijk aan 188 kwadraat + 4 kwadraat + 2 kwadraat + 1 kwadraat. Daarbij mag Bouman geen tussenberekeningen maken. En natuurlijk is een rekenmachine verboden. Hij maakt twee keer tien opgaven. Ten minste een van beide series moet geheel foutloos zijn, is de bedoeling.

Respect

Als hij bezig is met schrijven, is het, op dringend verzoek van Bouman, doodstil in de zaal. Daardoor klinkt alleen zachtjes zijn stem waarmee hij de berekeningen maakt.

Plotseling gaat er toch een telefoon af. Bouman kijkt verschrikt omhoog van zijn blad. „Dat vind ik van weinig respect getuigen”, zou hij er na afloop fel over zeggen.

Bouman kan vandaag zijn vijfde wereldrecord binnenslepen. Eerder slaagde hij er bijvoorbeeld al in om een getal van zestien cijfers als de som van vier opeenvolgende priemgetallen op te schrijven. Bovendien werd hij in 2009 al eens derde op het WK hoofdrekenen in Londen.

De hand van Bouman trilt lichtjes als hij de laatste kwadraten opschrijft. Binnen nog geen tien minuten na het startschot heeft hij de twintig opgaven ingevuld. Dan volgt de uitslag. De twee juryleden tonen op het grote bioscoopscherm in een Excel-bestand de opgaven en vullen vervolgens de antwoorden van Bouman in. Daarna verschijnt achter iedere opgave in grote letters ’GOED’ of ’FOUT’. „Ah”, klinkt het bij de zevende opgave van de eerste serie door de zaal. Bouman heeft het getal 92.344 fout uitgeschreven. Want dat staat helemaal niet gelijk aan 300 kwadraat + 36 kwadraat + 30 kwadraat + 0 kwadraat.

Adem in

Bij de tweede serie van tien opgaven gaat het voortvarend. De eerste negen opgaven zijn goed. Het publiek houdt de adem in. Het volgende antwoord móet ook kloppen. De aanwezige universitair docenten voeren langzaam de som in. Bouman knijpt zijn handen samen, zijn vrouw Trix slaat de handen voor haar ogen.

Dan wordt de Enter-knop ingedrukt. ’GOED’, verschijnt groot in beeld. De 80-jarige Alphenaar heeft wéér een record binnengesleept. Hij krijgt een bos bloemen en een fles wijn, uitgereikt door personeel van de TU Eindhoven.

Lees ook: Vijfde wereldrecord voor rekenwonder Willem Bouman (80) uit Alphen

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.