Premium

’Eigen’ arbeidsmigranten toch eerst in Kaag en Braassem

’Eigen’ arbeidsmigranten toch eerst in Kaag en Braassem
Kaag en Braassem

Moet Kaag en Braassem wel arbeidsmigranten gaan huisvesten die in buurgemeenten werken, zoals B en W voorstellen? Een meerderheid van de gemeenteraad lijkt daar nog niet van overtuigd.

Zo kondigden D66, SvKB en CDA maandagavond aan dat ze zich in de raadsvergadering later deze maand sterk zullen maken voor het huisvesten van de ’eigen’ arbeidsmigranten, net als ze in 2018 hadden gedaan. Ze willen ook nog niet loslaten wat ze toen eveneens hadden geregeld via een breed gesteund amendement: dat bij de huisvesting van arbeidsmigranten in principe wordt uitgegaan van één bewoner per kamer of appartement, tenzij die geen bezwaar tegen delen heeft.

Zo’n formulering over het delen biedt volgens D66-raadslid Nick van Egmond voldoende ruimte aan initiatiefnemers. En Sandra van Emmerik van SvKB benadrukte dat de gemeente het huisvestingsprobleem niet bij de regio neerlegt wanneer ze het zelf oplost.

Belemmeringen

Wethouder Floris Schoonderwoerd wierp tegen wat B en W ook in hun stukken aanvoeren: juist doordat de gemeente te veel belemmeringen opwerpt, komt de gewenste huisvesting van arbeidsmigranten er amper van de grond. Vooral het focussen op ’eigen’ arbeidsmigranten zou het lastig maken om een exploitatie rond te krijgen: „Feit is nu eenmaal dat je, bijvoorbeeld in het tulpenseizoen, een heel grote vraag hebt. En in andere periodes is het weer handig wanneer je ook mensen die in buurgemeentes werken kunt huisvesten.” En ook die gemeentes kijken graag wat breder, zo merkte hij.

VVD-raadslid Peter van Dijk noemde de opstelling van de drie partijen een ’gemiste kans’ en ’erg jammer’. „We vinden hier allemaal dat we wat voor arbeidsmigranten moeten doen. En als je ziet dat het huidige beleid niet werkt, dan moet je het aanpassen.”

Volgens Van Egmond is er heus wel te praten over verruimingen, bijvoorbeeld voor glastuinbouwgebieden. Daar kan ook zijn partij best leven met de formulering dat een geplande huisvesting voor arbeidsmigranten niet langer ’voor de eigen glastuinbouwgerelateerde onderneming’ moet zijn’, maar voor ’alle glastuinbouwgerelateerde ondernemingen die onderdeel zijn van het concern’.

Pro Kaag en Braassem twijfelt nog, vooral over de vraag hoe regionaal de opvang moet zijn. Zo worstelt de partij met vragen als: ,,Hoe doe je het controleren? En hoe ’eigen’ is iemand die hier drie maanden werkt en dan niet?”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.