Nee-sticker blijft in Leiden nodig omdat gemeente eigen krantje niet om zeep wil helpen

Leiden krijgt toch geen ja-ja-stickers.

Leiden krijgt toch geen ja-ja-stickers.© Archieffoto ANP

Loman Leefmans
Leiden

Het langwerpige nee-nee-plakplaatje, dat bij ongeveer een derde van de Leidse woningen op de brievenbus zit, blijft nodig.

De gemeente kiest namelijk definitief niét voor het omgekeerde systeem waarbij een stickerloze klep betekent: geen reclamefolders en geen huis-aan-huis-kranten.

Het was de gemeente Amsterdam die het omgekeerde systeem bedacht dat vervolgens in Utrecht werd overgenomen. Daar is het nu zo dat bij een woning waar geen sticker op de brievenbus zit, er geen folders, reclamedrukwerk en huis-aan-huis-bladen ingestopt mogen worden. Wie die wel wil ontvangen, moet een ja-ja-sticker op de bus plakken. Doel van de nieuwe opzet is om de papierafvalberg te verkleinen.

Leiden wilde dat daarom ook invoeren, maar komt daar nu deels op terug. Een geheel onbestickerde brievenbus houdt voortaan in dat er geen reclamefolders op de mat mogen ploffen, maar wel weekkranten. Wie die ook niet wenst te ontvangen, moet toch een nee-sticker opplakken of de huidige nee-nee-sticker laten zitten.

De gemeente kiest voor deze tussenoplossing vanwege de Stadskrant die wekelijks onderdeel uitmaakt van het Leids Nieuwsblad. Het stadsbestuur vreest dat als wordt gekozen voor de Utrechtse werkwijze, nog minder Leidenaars het plaatselijke huis-aan-huisblad met de gemeente-informatie zouden ontvangen.

Lees ook: Het Leidse dilemma van ja of ja-ja

Bellenbord bij Marepoortkade.

Bellenbord bij Marepoortkade.© foto leidsch dagblad

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.