Premium

Boer Tom gaat groene aanslag te lijf

Boer Tom gaat groene aanslag te lijf
© Foto Erna Faust

Boer Tom (37) is bollenboer en tuinman van het tv-programma ’Eigen huis & tuin’ op RTL4. Tom woont samen met Marieke en zoontje Moos in de Kop van Noord-Holland. In Vrij Weekendmagazine deelt hij zijn kennis op groengebied. Groene aanslag kun je prima zonder schoonmaakmiddelen verwijderen.

Op ons terras en vlonder hebben we behoorlijk last van groene aanslag. Behalve dat het geen mooi gezicht is, kan het ook gevaarlijke situaties opleveren. Voor je het weet, glij je er in een spagaat overheen. Het maakt eigenlijk niet uit om wat voor verharding het gaat: tegels, klinkers, hout, beton… ze zijn allemaal gevoelig voor groene aanslag. Voornaamste oorzaken zijn kou, vocht en te weinig licht. Vandaar dat aan het einde van de winter het probleem vaak groter is.

Verwijderen doe je bijvoorbeeld met een harde bezem of schrobber. Om de aanslag los te krijgen, zul je soms wel wat spierkracht moeten inzetten. Dat scheelt weer een bezoekje aan de sportschool…

Het verwijderen gaat wat makkelijker met heet water. Gooi een emmer leeg over de tegels en begin met schrobben. Strooi ook een klein beetje zand over de tegels. Dat werkt tijdens het schrobben als een soort schuurmiddel. Ik zou dat alleen doen bij echt hardnekkige aanslag, want met het schuren loop je het risico dat je de toplaag van de tegels of vlonder beschadigt. Het wordt ruw en poreus. Gevolg: mossen en algen kunnen zich juist sneller hechten en je hebt sneller last van aanslag.

Ik gebruik zelf een hogedrukreiniger. Door de kracht van de waterstraal verwijder je de aanslag snel en makkelijk. Een veel gemaakte fout is om de hogedrukreiniger op de hoogste stand te zetten. Dat hoeft echt niet en het is zelfs beter om dat niet te doen. Hoe harder de straal, hoe groter de kans dat je de vlonder of tegels beschadigt (net als bij het gebruik van zand).

Mijn advies is om de druk lager in te stellen, maximaal 100 bar. Hou de spuitmond minstens 20 centimeter boven de tegel ter bescherming van de toplaag. Tijdens het spuiten ga je systematisch te werk. Als het goed is aangelegd, is het terras aflopend. Je begint dan op het hoogste deel. Het water stroomt dan automatisch de juiste kant op.

Een andere methode om groene aanslag te verwijderen, is met een stoomreiniger. Je hebt daarbij minder last van opspattend water. Door de hoge temperatuur worden de algen gedood en verdwijnt de aanslag. Je kunt zo’n apparaat huren bij een speciaalzaak of bij een bouwmarkt.

Voorkomen

De groene aanslag kun je prima zonder schoonmaakmiddelen, met alleen water, te lijf gaan. Vroeger werd bijvoorbeeld volop azijn, chloor of zout gebruikt. Tegenwoordig gelukkig steeds minder. Chloor is giftig en azijn verzuurt de grond en het grondwater. Ze hebben dus een negatief effect op het bodemleven en zijn niet toegestaan voor gebruik om het huis.

Zout is evenmin een goed schoonmaakmiddel. Het is wel toegestaan als dooimiddel, maar regelmatig gebruik zorgt voor verzilting van de bodem. Veel plantensoorten kunnen daar niet tegen en groeien dan niet meer. Bovendien tast het de waterkwaliteit in de bodem aan. Over het effect van groene zeep is niet veel bekend. Het bestaat uit olie en vet dat bij overmatig gebruik vlekken op de tegels geeft. Daarnaast zijn zeepresten natuurlijk ook niet goed voor de bodem.

Zoals bij zoveel dingen: voorkomen is beter dan genezen. De eenvoudigste oplossing is regelmatig je eigen straatje, terras en vlonder schoonvegen!

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.