Premium

Lust maakt blind, pak dat condoom: ’Toen kuste hij me en ja, van het een kwam het ander’

Lust maakt blind, pak dat condoom: ’Toen kuste hij me en ja, van het een kwam het ander’

Seks zonder condoom. Als jongeren elkaar een beetje vertrouwen in bed is het soms zo gebeurd. „Die avond zei ik nee, maar ik ben wel blijven slapen. ’s Morgens had hij heel lief een ontbijtje voor me gemaakt. Dat was heel leuk en gaf ook wel aan dat hij voor mij wilde zorgen. Toen kuste hij me en ja, van het een kwam het ander.” Het verhaal van een studente in een onderzoek van Soa Aids Nederland, waaruit opnieuw blijkt dat jongeren het steeds vaker doen zonder condoom.

„Het is toch een beetje dat je weet dat je in dezelfde groep zit, hetzelfde opleidingsniveau”, verklaart een andere student waarom hij het zonder doet. „Hoogopgeleid, die gaan meestal toch wel goed met zichzelf om.”

„Het condoomgebruik bij losse contacten is laag. Dat is echt zorgwekkend”, zegt Suzanne Meijer uit Heemstede, programmaleider Jongeren van Soa Aids Nederland. „Als je érgens het risico loopt dat het misgaat, is het wel bij seks met iemand die je niet helemaal kent, zoals een ’onenightstand’. Maar lust maakt een beetje blind.”

Scharrel

Ruim vier op de tien jongeren gebruikt geen condoom bij een onenightstand. Een op de drie jongeren gebruikt nooit een condoom bij een scharrel: dat is een losse partner met wie ze vaker seks hebben. Soa Aids Nederland en Rutgers onderzoeken al jaren het condoomgedrag onder jongeren. Recent is specifiek het gedrag van studenten aan de hbo en universiteit onder de loep genomen. „Ze wonen bij elkaar in studentenhuizen, hebben veel seks onderling.” Het schort aan hun kennis over soa’s. „Het is een groep die je niet meer via school bereikt over veilig vrijen.”

Lust maakt blind, pak dat condoom: ’Toen kuste hij me en ja, van het een kwam het ander’
Beeldmateriaal voor SOA Aids Nederland - 2017

Studenten maken veel gebruik van het soa-spreekuur van de GGD om zich preventief te laten testen. „Eens in de zes maanden ga ik sinds mijn zeventiende, achttiende. Ik vind het altijd wel gezellig. Het zijn hele vriendelijke mensen en ze hebben lekkere koffie”, meldt een student in het onderzoek. Meijer: „Tót het moment dat jongeren erachter komen hoe vervelend het is om een seksueel overdraagbare aandoening te hebben. Bij onveilige seks is het supergoed dat je je laat testen. Maar veel beter is het jezelf en de ander te beschermen met een condoom.”

De pil

Onderzocht is dat jongeren seks hebben zonder condoom, omdat het meisje een andere vorm van anticonceptie (bijvoorbeeld spiraaltje of de pil) gebruikt, omdat ze elkaar vertrouwen en omdat ze het minder lekker vinden met condoom. „Het belangrijkste vinden ze: niet zwanger worden. De wil om veilig te vrijen is laag. Geldt niet voor alle jongeren, hoor. Er zijn ook groepen waar het ’not done’ is om niet veilig te vrijen.”

Lees ook: Studenten hebben het niet zo op seks met condoom. ’Alsof je een massage krijgt met je winterjas aan’

Suzanne Meijer merkt dat meisjes vooraf nog wel eens ’de intentie hebben een condoom te gebruiken, maar die op het moment suprême laten schieten’. „Als de jongen er niet voor openstaat, hebben ze zoiets van ’nou ja laat dan maar’.” Uit onderzoek blijkt dat meisjes het fijn vinden als de jongen het voorbehoedsmiddel ’in de flow soepeltjes omdoet’.

Lust maakt blind, pak dat condoom: ’Toen kuste hij me en ja, van het een kwam het ander’

Van de jongeren vindt 35 procent ’dat je op seks uit bent als je condooms bij je hebt’. Van de seksueel actieve jongens zonder partner heeft 58 procent meestal of altijd een condoom op zak, bij de meisjes is dat 24 procent. Het bij je dragen van een condoom noemen ze een ’mannending’. „Die dubbele moraal van ’de man is stoer, de vrouw een hoer’ moet heel snel de wereld uit!”, zegt Meijer. „Je moet ’m gewoon allebei uit voorzorg bij je hebben. Voor een jongen is prettig dat een meisje ook haar verantwoordelijkheid neemt.”

Het gesprek

Ook arts infectieziektebestrijding Hanna Bos van Soa Aids Nederland maakt zich zorgen. „Sommigen jongeren vinden het zich laten testen op soa’s makkelijker dan altijd een condoom te gebruiken. Ik ben blij dat ze zich laten testen, maar we willen ook het gesprek over condoomgebruik voeren. Een soa als chlamydia kan schade aan de eileiders veroorzaken wat het zwanger worden kan bemoeilijken. Je kunt ook chronische buikpijn oplopen.” Voor wie niet naar een GGD of huisarts wil, zijn er via soatest.advies.chat ook soa-thuistesten verkrijgbaar.

„Bepreek vooraf dat je een condoom wilt gebruiken en laat het je niet overkomen in ’the heat of the moment’. En blijf bij je eigen keuze, je hoeft niet te doen wat anderen denken, je bent het waard”, benadrukt Hanna Bos. „Ook voor de LHBTQ-groep is testen, vaccineren en condoomgebruik heel belangrijk, omdat ze meer kans op een soa hebben.”

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.