Vier jaar cel voor woningoverval na advertentie op Marktplaats in Alphen

Maarten Bakker
Alphen aan den Rijn

Een echtpaar uit Alphen aan den Rijn dacht op 5 april 2019 op Marktplaats een koper te hebben voor een Rolex-horloge, maar ze haalden een overvaller in huis. Verdachte Burat K. uit Rotterdam krijgt van de Haagse rechtbank een celstraf van vier jaar voor de woningoverval.

K. zou er met een sieraad, een dameshorloge en iPhone vandoor zijn gegaan. Het OM eiste twee weken geleden zeven jaar cel tegen hem. De advocaat van K vond de strafeis tijdens de zitting, al ’buitenproportioneel’. De rechtbank is nu ook op een aanzienlijk lagere straf voor de overvalverdachte uitgekomen.

Alibi

Hoofdverdachte Burak stelde dat hij helemaal niet in Alphen aan den Rijn is geweest. Zijn alibi is een vriendin die onder ede verklaarde dat ze die avond bij elkaar waren. De overval zou zijn gepleegd door een onbekende Noa. Burak wond zich erover op dat hij al tien maanden vast zat. Hij blijft dus ook voorlopig nog vastzitten. Daarnaast moet hij aan de slachtoffers een bedrag van vijftienduizend euro betalen.

Het OM had tegen de tweede verdachte Jibril A. (21) uit vijf jaar cel geëist. Hij komt weg met een celstraf van drie maanden omdat de rechtbank het grootste deel van de beschuldigingen tegen hem onbewezen vindt. A. vertelde de rechtbank dat hij met K. naar Alphen was gereden om bij een supermarkt te kijken of ze er konden inbreken. A. stelde niets te weten van het voornemen van K. om de aanbieders van het horloge te overvallen. K. stopte de auto in Alphen, stapte uit met een nepvuurwapen, en keerde snel weer terug met de buit.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.