Premium

Leids echtpaar in Cambodja van cruise gezet uit angst voor coronavirus: ’Daar zaten we, in een hospitaal. Wat een zooitje’

Leids echtpaar in Cambodja van cruise gezet uit angst voor coronavirus: ’Daar zaten we, in een hospitaal. Wat een zooitje’
Jolanda en Ton van der Meer in Cambodja.
© foto familie van der meer
Leiden / Phnom Penh

Na een noodgedwongen beproeving van enkele dagen door de binnenlanden van Cambodja, landt de Leidse ondernemer Ton van der Meer woensdag op Nederlandse bodem. Ook hij maakte met zijn vrouw een cruise door Azië toen de angst voor het coronavirus toesloeg. Alleen werd op zijn schip geen quarantaine ingevoerd, Van der Meer werd er simpelweg afgeknikkerd omdat hij een licht verhoogde lichaamstemperatuur had. „Logisch als het buiten 35 graden is op de kade en je staat je daar op te winden. Schandalig.”

Van der Meer, bekend van de gelijknamige autoschadefirma op bedrijventerrein De Waard, maakte een georganiseerde rondvaart langs verschillende Aziatische kusten. In Sihanookville in Cambodja ging het mis. „Wij kwamen terug van een toer om weer aan boord te gaan. Het was warm en iedereen kreeg een thermometer op zijn hoofd. Bij mij gaf hij 38-plus aan. Meteen paniek. De loopplank werd gelijk afgesloten.”

Dokters, plaatselijke autoriteiten, bemanning; iedereen bemoeide zich ermee, maar het Leidse echtpaar mocht niet meer aan bood en de bagage werd op aan de kade gedropt. „Ik ben met de ambulance afgevoerd naar een hospitaal, waar het de bedoeling is dat je familie voor je zorgt. Eten moesten we dus via een taxi laten ophalen. Daar zaten we, wat een zooitje”, aldus Van der Meer die er inmiddels weer een beetje om kan lachen. „Had van tevoren het lot getart door met een Corona-biertje in de hand de afvaart te maken.”

Gammele taxi

Met een verplicht mondkapje op en levend op maaltijden van ’de mac’, bleven Van der Meer en zijn vrouw in het ziekenhuis totdat hij uiteindelijk de broodnodige gezondheidsverklaring kreeg. Een opluchting, maar daarmee was de ongeplande onderneming nog lang niet voorbij. Zes uur duurde vervolgens de tocht in een gammele taxi over B-wegen naar de hoofdstad Phnom Penh. En daar bleek het nog niet eenvoudig om een vlucht richting Nederland te boeken, niet in de laatste plaats omdat alleen contant geld werd geaccepteerd.

Van de gedwongen wachttijd maakte het Leidse echtpaar wel gebruik om een plaatselijke, toeristische toer te maken langs onder meer de beroemde killing fields. De tijd gebruikte Van der Meer ook om een aanvalsplan richting cruise-organisatie Norwegian op te zetten. „Want dit is natuurlijk geen vakantie vieren. De angst voel je overal en vooral de mentaliteit van de cruisebootbemanning is zeer slecht. Ze laten je gewoon aan je lot over en van de maatschappij krijg je geen bericht of hulp. Ze hadden sowieso cruises naar dit gebied moeten stoppen. Ik ben geladen en sta op scherp. Al moet ik een advocaat nemen, ze zijn aan de beurt.”

Toch kijkt Van der Meer uiteraard ook uit naar een beetje rust in de eigen vertrouwde omgeving, de rust die hij eigenlijk aan de andere kant van de wereld hoopte te vinden. En daarna, meldt hij tot besluit, kan hij zich weer volop in de strijd werpen met de gemeente over de toekomstplannen op De Waard. „Ook schandalig.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.