Premium

Cor Blank uit Wognum heeft pech met afgebroken vijl in z’n kies

Cor Blank uit Wognum heeft pech met afgebroken vijl in z’n kies
© Illustratie Marc de Boer

Een wortelkanaalbehandeling bij de tandarts, voor velen een nachtmerrie. En dan gaat er bij Cor Blank ook nog eens iets grondig mis.

Bonkende kiespijn, dat krijg je van een ontstoken kies. In de regel kiest de tandarts dan voor een wortelkanaalbehandeling. Daarbij wordt na een plaatselijke verdoving een gaatje in de kies geboord en wordt met superkleine vijltjes het ontstoken weefsel en de zenuw uit het wortelkanaal verwijderd en de kies weer netjes dichtgemaakt.

Cor Blank is ook aan de beurt. Bij hem moeten zelfs twee wortelpunten van één kies worden behandeld. Daarbij treedt een complicatie op: midden in het dunne wortelkanaal breekt een vijltje af en het lukt de tandarts niet om die eruit te krijgen.

Het is een bekende complicatie waarvoor meneer Blank naar de endodontoloog wordt doorverwezen. Een endodontoloog is een tandarts die is gespecialiseerd in wortelkanaalbehandelingen. Hem lukt het om het afgebroken vijltje uit de kies te halen, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Het kost meneer Blank 596,68 euro en dat bedrag komt bovenop de 320 euro voor de behandeling van zijn eigen tandarts. Blank lijkt het redelijk dat de tandarts hem tegemoetkomt in de kosten van de endodontoloog, maar de tandarts weert dat af. Die had er niets aan kunnen doen dat het vijltje afbrak. Het is gewoon pech. Wie heeft er gelijk?

Complicatie

De tandarts heeft gelijk. Dat antwoordt desgevraagd woordvoerder Evert Berkel van de beroepsorganisatie KNMT. „De tandarts hoeft de patiënt hier inderdaad niet tegemoet te komen. Bij een afgebroken vijl wordt vaak gedacht dat de tandarts een fout heeft gemaakt. Het betreft hier echter een complicatie die bij deze behandeling kan voorkomen.”

„Normaal gesproken wordt voor de behandeling uitgelegd wat de alternatieven zijn, bijvoorbeeld het trekken van het element, dat er iets mis kan gaan, en wordt een begroting opgesteld. Hier is inderdaad een complicatie opgetreden”, legt Berkel uit, „waarna de betreffende tandarts de patiënt naar de endodontoloog heeft verwezen. Ook die moet de behandeling uitleggen, alternatieven uitleggen en dat er iets mis kan gaan én een begroting opstellen. Door het geven van alternatieven en een begroting heeft de patiënt de mogelijkheid te kiezen voor de goedkoopste optie. Overigens had het de tandarts natuurlijk gesierd als hij, hoewel hij daartoe niet verplicht was, meneer Blank op enigerlei wijze tegemoet zou zijn gekomen.”

Aansprakelijkheid

Voor de volledigheid vragen we ook de reactie van onze advocate Leonie Bettonvil van kantoor Bos Van der Burg Advocaten in Zoetermeer. Zij bevestigt Berkels uitleg dat de tandarts niet gehouden is om de rekening van de endodontoloog te betalen.

„Om het juridisch te duiden: de vraag die beantwoord moet worden, is of de tandarts een fout heeft gemaakt waarvoor hij op grond van het Burgerlijk Wetboek aansprakelijk is. De rechtbank zal voor het antwoord nagaan of de tandarts bij de behandeling van de patiënt de zorgvuldigheid heeft betracht die van een redelijk bekwaam en redelijk handelend tandarts onder gelijke omstandigheden mag worden verwacht. Daarbij heeft de tandarts ook een zorgplicht jegens de patiënt. Het afbreken van een vijl met bijbehorende aanvullende kosten kan gebeuren en op grond van het hierboven genoemde lijkt het inderdaad niet dat de tandarts hiervoor aansprakelijk is”, aldus Bettonvil.

„Tenzij de patiënt kan bewijzen dat het bij een dergelijke behandeling vrijwel onmogelijk is om de vijl af te breken en dat elke andere ’redelijke bekwame’ tandarts deze vijl niet zou afbreken.” Hoe spijtig ook voor hem, meneer Blank ontkomt niet aan het betalen van de rekeningen.

Ombudsman nieuwsbrief

Durk Geertsma en Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.