’Minister moet kiezen voor betaalbaar wonen op vliegkamp Valkenburg’

Minister Stientje van Veldhoven van Wonen en Milieu.

Minister Stientje van Veldhoven van Wonen en Milieu.© Foto ANP/Sem van der Wal

Hielke Biemond
Katwijk

Minister Stientje van Veldhoven moet kiezen voor betaalbaar wonen op voormalig vliegkamp Valkenburg. Om die reden moet zij het Rijkvastgoedbedrijf tot de orde roepen in het conflict met de gemeente Katwijk. Die oproep doet directeur Jantine Kriens van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in een brief aan de minister.

’Wij verzoeken u om het Rijksvastgoedbedrijf te vragen de door de gemeente voorgestelde overeenkomst te ondertekenen en de gronden tegen de getaxeerde prijs zo snel mogelijk aan de gemeente of marktpartijen te verkopen’, schrijft Kriens. ’De gemeente kan dan in samenwerking met de provincie en het Rijk het bestemmingsplan vaststellen en de bouwaanvragen afhandelen.’

Katwijk en het Rijksvastgoedbedrijf, de eigenaar van de grond, zijn er tot nu toe niet in geslaagd een overeenkomst te sluiten. Dat is niet de schuld van de gemeente, benadrukt Kriens in haar brief. Zij benadrukt dat het Rijkvastgoedbedrijf zich in 2014 terugtrok uit een eerdere overeenkomst over de bebouwing van het vliegkamp, ’vanwege mogelijk onterechte staatsdeelneming in een ontwikkelingsmaatschappij’.

Sinds de twee partijen eind 2018 een nieuwe overeenkomst sloten, steggelen zij over de vraag hoeveel procent van de huizen voor ’de gewone man’ moet worden, zoals wethouder Gerard Mostert het noemt.

De directeur van de VNG benadrukt dat hij zich, in tegenstelling tot het Rijksvastgoedbedrijf, wil houden aan de regionale afspraken hierover: minimaal 25 procent sociale woningbouw en minimaal 20 procent middeldure bouw. De handreiking van Katwijk, om zeshonderd huizen extra neer te zetten voor de middeninkomens, heeft volgens Kriens ’nog niet tot een oplossing geleid’.

Zij stelt in haar brief vast dat het Rijkvastgoedbedrijf er ’moeite mee lijkt te hebben’ dat bouwen voor inwoners met een bescheiden beurs de grondopbrengst drukt. Een verkeerde opstelling, wat de VNG betreft.

’Het Rijk heeft een eindverantwoordelijke rol voor het nationaal ruimtelijk beleid en woonbeleid. Vanuit het woonbeleid wordt de bouw van betaalbare woningen (sociaal en middelduur) gestimuleerd. Wij gaan ervan uit dat u in uw rol als minister van Wonen en Milieu hieraan prioriteit geeft.’

Van Veldhoven heeft gezegd dat Katwijk en het Rijkvastgoedbedrijf uiterlijk vrijdag 14 februari een overeenkomst moeten sluiten, om zo snel mogelijk met de bouw van het nieuwe dorp te kunnen beginnen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.