Geen streekgenoten in de competitie om de Leiden Jazz Award

Pianist Kyongho Park.

Pianist Kyongho Park.© Publiciteitsfoto

Theo de With
Leiden

In de foyer van de Stadsgehoorzaal is vanavond de eerste voorronde van de Leiden Jazz Award. Over twee weken volgt de tweede.

De wedstrijd voor jong jazztalent wordt voor de twaalfde keer gehouden. De competitie richtte zich altijd op studenten of pas afgestudeerden van een van de Nederlandse conservatoria. Dit jaar werd de Leiden Jazz Award nadrukkelijk ook opengesteld voor regiogenoten die misschien niet aan een conservatorium opgeleid zijn, maar wel gepassioneerd jazzmuziek spelen.

Deze oproep heeft uiteindelijk niet geleid tot een compleet ander deelnemersveld. De selectiecommissie koos uit de dertig aanmeldingen acht kandidaten, die aan de competitie mee mogen doen. Het zijn stuk voor stuk conservatoriumstudenten van buitenlandse afkomst. Er zit geen Leidenaar, Katwijker of Alphenaar bij.

,,Erg jammer’’, zegt penningmeester Gerard de Bruin. ,,We hebben ons best gedaan. Volgend jaar gaan we gewoon weer op zoek naar regiogenoten.’’

Vanavond zijn de eerste vier talenten te zien en te horen: de Spaanse saxofonist Martin Diaz, de Cypriotische gitarist Nikos Charalambous, de Spaanse klarinettist Marti Mitjavila en de Bulgaarse kaval-speler Zhivko Vasilev.

Ook bij de tweede voorronde op donderdag 27 februari gaan vier jonge musici proberen de jury van hun muzikale talent te overtuigen: de Zuid-Koreaanse slagwerker Kibeom Shin, de Israëlische zangeres Hila Hutmacher, de Zuid-Koreaanse pianst Kyongho Park en de de Zuid-Koreaanse zangeres Ju young Lee.

De acht deelnemers worden beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van Pieter van Santen, pianodocent bij BplusC in Leiden. De voorrondes beginnen steeds om 20.30 uur en zijn gratis toegankelijk. De finale van de Leiden Jazz Award is op zondag 22 maart in de Breezaal van de Stadsgehoorzaal. Zowel de voorronden als de finale worden door Fons Delemarre gepresenteerd.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.