Odensehuis voor dementerenden in ’meest vergrijsde kern’ Koudekerk aan den Rijn

Erna Straatsma
Koudekerk aan den Rijn

Vrijetijdscentrum De Ridderhof in Koudekerk aan den Rijn krijgt een ’huiskamer’ voor licht dementerenden.

Projectontwikkelaar Fred Wagenaar, huisarts Jesse van Eekelen en oud-ambtenaar Frans Ebben zijn daarvoor plannen aan het maken.

Het drietal wil een ontmoetingsruimte voor Koudekerkers met ’beginnende dementie’. Een ruimte daarvoor is al gevonden in De Ridderhof. Een verbouwing is nog wel noodzakelijk.

Het nieuwe ’inloophuis’ is gebaseerd op het concept van een Odensehuis. Bij deze formule runnen vrijwilligers, mantelzorgers en patiënten de ontmoetingsruimte. Sinds 2016 is er een landelijk Platform Odensehuizen Nederland.

De initiatiefnemers hopen op financiële bijdragen uit diverse fondsen en krijgen gemeentelijke steun om hun plan uit te voeren.

,,Koudekerk is een van de meest vergrijsde kernen van onze gemeente’’, zegt Fred Wagenaar in het gemeentelijke blad Doen!. ,,Daardoor is dementie een groeiend probleem, zowel voor de mensen die het raakt als voor hun partners. In verband met de stijgende zorgkosten worden passende voorzieningen steeds meer in steden gecentraliseerd, terwijl juist in de dorpen en kernen relatief veel senioren wonen. Voor hen willen wij graag iets betekenen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.