Premium

Politie Katwijk bezig met charmeoffensief en plugt een Valentijnsactie [video]

Politie Katwijk bezig met charmeoffensief en plugt een Valentijnsactie [video]
Katwijk

Agenten Kim en Robin zitten eind januari in hun dienstauto. ,,We krijgen zojuist een melding dat er een hart is gestolen. Kunt u die kant op? Het signalement volgt zo.”

Dat filmpje wordt eind januari op de facebooksite van de politie in Katwijk gezet. Deze politiepost is zeer actief in de sociale media. Er wordt wat af getwittert en gepost. Er zijn ook heel wat acties. Agenten Kim en Robin zijn nu bezig met de voorbereiding van een Valentijnsactie.

Lief

Iedereen die zijn lief wil verrassen of een andere mededeling heeft, kan een verzoek indienen. Uiteindelijk zal er uit al die inzenders een winnaar worden gekozen wiens wens wordt ingewilligd, zo laat de politie op Facebook weten. En voor degene die zijn lief ten huwelijk wil vragen heeft de politie een tip: stuur even een persoonlijke boodschap die niet iedereen kan zien in de vorm van een dm, direct message, in Facebooktaal.

Het bericht krijgt tientallen reacties op de site. De meerderheid is positief, een paar reageerders zijn kritisch. De opmerkingen variëren van ’om te gieren zo leuk’ tot ’hebben niets anders te doen zeker’, ’doe mij die agent maar’ en ’al een boefje op het oog?’ tot ’het land staat in brand en jullie gaan leuke dingen doen? #ongepast.’

Trouwen

Er staan ook uitgebreidere reacties bij: ’Ik ga dit jaar trouwen en zou het heel leuk vinden als jullie een mooi boeket zouden bezorgen bij de Kringloopwinkel in Noordwijk.’

’Topfan’ Ilona Hus-Schut schrijft: ’Mijn man heeft 16 jaar geleden mijn hart gestolen en nooit meer teruggegeven. Na het overlijden van onze twee jongens zijn wij nog steeds samen. En daar ben ik nog steeds ontzettend dankbaar voor. Ik hoop dat hij mijn hart nog heel lang bij zich houdt en goed bewaart. Want eerlijk gezegd: ik heb ook zijn hart gestolen en hij krijgt hem mooi niet terug’.

Politie Katwijk bezig met charmeoffensief en plugt een Valentijnsactie [video]
Een still uit het filmpje van de politie op Facebook.

Leuke ideeën

Op 11 februari laat de politie weten dat ze inmiddels iemand hebben uitgekozen voor de actie. Ze bedanken iedereen voor alle inzendingen. ,,Wat hebben jullie een leuke ideeën!’

Heeft de politie van Katwijk niets beters te doen dan Valentijnswensen te vervullen? Moeten er geen boeven worden gepakt? Johan Dubbeldam van de politie Katwijk is voorbereid op deze vraag: ,,Dit is voor ons maar een uurtje werk. Geloof me”, zegt hij. ,,Wij doen dit voor de verbinding om een betere band te krijgen met de burgers. Ze kennen de politie vaak alleen maar via iets negatiefs als een bekeuring of een aanhouding. Nu kunnen we de politie ook van een andere kant laten zien. Onderzoek wijst uit dat het goed werkt. Wij hebben in Katwijk een heel actief sociale mediateam.”

Drugsdealer

Dubbeldam twitterde recent nog dat hij het ongelofelijk vond dat een aangehouden Leidse drugsdealer na vijf uur alweer op straat stond. De kwestie leidde intern ook tot wat gefrons. Het openbaar ministerie zoekt de zaak nog uit. Dubbeldam heeft nog niets vernomen, zegt hij.

Deze Valentijnsactie heeft twee vervulde wensen opgeleverd, maar daarover kan Dubbeldam niet al te veel vertellen omdat dat nog geheim is. Maar het doet in beide gevallen een beetje denken aan het tv-programma ’All you need is love’.

De vraag is wel of degenen die vrijdag worden verrast zo’n actie van de politie wel begrijpen. Wat als iemand die mee moet naar het politiebureau door het lint gaat of zo schrikt dat hij onwel wordt? Dubbeldam: ,,We gaan ervan uit dat degene die zo iemand heeft opgegeven ook goed kan inschatten hoe die reageert op onze actie.” Ook hier is de politie in een uurtje klaar, zegt hij.

Pluggen

Bobby Markus laat namens de landelijke korpsleiding weten dat agenten Kim en Robin landelijk werken en het filmpje in hun vrije tijd hebben gemaakt. Of er veel korpsen aan mee hebben gedaan weet hij niet. ,,Dit was eigen initiatief van Katwijk.” De communicatieafdeling staat er in ieder geval achter.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.