Vier dagen zingen in de Leidse Pieterskerk: van musical tot Messiah

De Leidse Pieterskerk staat de komende dagen in het teken van de jaarlijkse Scratch Muziekdagen.

De Leidse Pieterskerk staat de komende dagen in het teken van de jaarlijkse Scratch Muziekdagen.© Foto Hielco Kuipers

Theo de With
Leiden

The Messiah verveelt blijkbaar nooit. Het meesterwerk van Händel staat al 32 jaar op het programma bij de Scratch Muziekdagen Leiden.

Het jaarlijkse muziekspektakel in de Leidse Pieterskerk barst vandaag weer los. Vier dagen lang wordt er overdag gerepeteerd door honderden zangers en orkestleden, waarna het ingestudeerde werk meteen ’s avonds voor publiek wordt uitgevoerd.

The Messiah van Händel blijft onverminderd populair en is elk jaar opnieuw als eerste volgeboekt. Daarom staat deze compositie maar liefst twee dagen op het programma, zowel op donderdag als op vrijdag.

De tweede dag is exclusief gereserveerd voor jongeren. Er komen leerlingen van tien middelbare scholen met de bus naar Leiden om zich een dag lang onder te dompelen in klassieke muziek.

De klassieke jas wordt op zaterdag uitgedaan. Er wordt die dag een orkest van negentig man geformeerd on flink uit te pakken met musicalsongs. Natuurlijk staan er liedjes uit de succesvolle musical ’Soldaat van Oranje’ op het programma, maar dirigent Martin van der Brugge gaat elk jaar ook op zoek naar nieuw musicalrepertoire. Dit jaar zijn ’We will rock you’ en ’Evita’ de nieuwkomers.

Op de laatste dag keert de devotie weer terug. Op zondag wordt de Johannes Passion ingestudeerd en uitgevoerd. De organisatie waarschuwt alvast: dit jaar staat deze compositie van Johann Sebastian Bach voor het laatst op het programma. De concerten beginnen ’s avonds om 19.30 uur en zijn voor publiek toegankelijk. Alleen The Messiah voor jongeren op vrijdag begint al om 19.00 uur.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.