Leidse erfpachtgronden worden niet bij bedrijven aangeboden

© archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

Leiden ziet ervan af erfpachtgrond te verkopen aan bedrijven die erop zijn gevestigd. Dat levert niet de grote sommen geld op die de gemeente had gehoopt en bovendien wil de lokale overheid een strakke grip houden op de ontwikkelingen, en dat vermindert bij verkoop.

Dat is kort de inhoud van een brief van het stadsbestuur aan de gemeenteraad. Aanvankelijk was de gemeente wel van plan om grond die nu nog in erfpacht wordt uitgegeven, te verkopen aan de kantoren of bedrijven die erop staan. Dat leverde Leiden een behoorlijk bedrag op, zo was de verwachting.

Toch gaat het niet gebeuren. ’De middelen die gegenereerd worden, staan niet in verhouding staan tot het verlies aan inkomsten in de toekomst’, zo is becijferd. Bovendien, als grond niet meer in erfpacht is, verliest Leiden ook invloed op wat er met de grond gebeurt. Via het bestemmingsplan heeft het stadsbestuur al een forse inbreng op toekomstige ontwikkelingen. Is de grond ook nog in erfpacht dan is de autoriteit van Leiden nog groter en die positie wil de gemeente niet kwijt.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.