Premium

Interim-directeur windt er geen doekjes om: vastgoedcultuur nekte noodlijdende zorgorganisatie DSV

Interim-directeur windt er geen doekjes om: vastgoedcultuur nekte noodlijdende zorgorganisatie DSV
Het oude Salem van zorgorganisatie DSV aan de Duindoornlaan in Katwijk.
© Archieffoto
Lisse

Bij zorgorganisatie DSV liepen de geldstromen voor de zorg en de nieuwbouwprojecten sinds 2013 door elkaar. Daardoor werden de financiële tekorten pas in 2018 zichtbaar, toen het al te laat was om nog bij te sturen. Crisismanager Hennie Kenkhuis is in november 2019 ingevlogen als interim-bestuurder van DSV-Verzorgd Leven, uitbater van onder andere Rustoord in Lisse en Salem in Katwijk. Hij wond er in de Lissese raadscommissie deze week geen doekjes om.

„Door de verwevenheid van de zorg en het vastgoed werd de exploitatie gaandeweg te duur. Het heeft ook teveel invloed gehad op de cultuur binnen de organisatie. In de wereld van het vastgoed maakt een miljoen meer of minder niet uit, maar in de zorg moet elk dubbeltje worden omgedraaid. Midden 2019 kon DSV niet meer aan z’n verplichtingen voldoen. Nu houden de gemeenten Katwijk en Lisse DSV feitelijk in leven.”

Er is de afgelopen jaren flink gebouwd: het vernieuwde Vlietstede in Rijnsburg (2016), het vernieuwde Rustoord in Lisse (2016), het nieuwe zorgappartementencomplex Parledam in Katwijk (2017), nieuwe kantoren en zorgstudio’s in de oude Rederijschuur in Katwijk (2017) en de vernieuwde Duinrand in Katwijk (2019). In 2022 staat het nieuwe Salem in Katwijk nog op het programma.

Schuldenlast

Katwijk en Lisse tekenden garantstellingen voor de nieuwbouwplannen en de overname van Rustoord en staan nu in het krijt voor een schuldenlast van 37,7 miljoen (Katwijk) en 15 miljoen (Lisse). Lisse heeft in december 2019 de eerste rentetermijn moeten overboeken; de eerste aflossing moet eind dit jaar worden betaald, zei wethouder Kees van der Zwet. In de tussentijd werkt de tijdelijke DSV-directie met man en macht aan een herstelplan; of de reddingsoperatie, zoals de wethouder het verwoordde.

De DSV-bestuurder verwacht een bezuinigingsoperatie van 2,5 miljoen euro in 2021 te kunnen afronden. Er wordt niet bezuinigd op de zorg; wel op management en indirect personeel. In de organisatie wordt niet meer overgewerkt en tijdelijke contracten zijn opgezegd. Het aantal gastvrouwen van de DSV-locaties wordt ingeperkt; hun taken moeten worden overgenomen door facilitair- en keukenpersoneel; niet door verzorgend personeel. Voor de boventallige medewerkers is een sociaal plan opgesteld.

Kwaliteit

De kwaliteit van de zorg bij DSV is het enige onderwerp waar Kenkhuis geen zorgen over heeft. „Ik heb veel zorginstellingen gezien, maar ik heb nog nooit zo’n goede organisatie gehad”, zei hij. De cliënttevredenheid in Katwijk is 7 en in Lisse 8. Het ziekteverzuim onder personeel ligt in Katwijk met 4 tot 5 procent onder het landelijk gemiddelde. In Lisse is het ziekteverzuim hoger, maar ook daar ziet Kenkhuis al verbetering.

Een onderdeel van het herstelplan is de verbetering van de liquiditeit van de zorgorganisatie. Daartoe zal waarschijnlijk onroerend goed worden verkocht en teruggehuurd. Zonder details te noemen sluit Kenkhuis ook samenwerking met nieuwe partners niet uit. De interim-manager wil de komende periode het vertrouwen van de twee gemeentebesturen terugwinnen en dat is hard nodig. Dat DSV de gemeente bij de overname van Rustoord in 2017 nog in het pak stak voor de garantielening heeft er in Lisse in elk geval flink ingehakt.

De interim-directeur van DSV komt op donderdag 20 februari naar het Katwijkse gemeentehuis om tijdens een openbare raadsvergadering tekst en uitleg te geven.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.