Premium

Fietsgarage onder Leidse Lorentz van een gigantische omvang [video]

Fietsgarage onder Leidse Lorentz van een gigantische omvang [video]
Leiden

Die in Tokio is met 10.000 fietsplekken ronduit kolossaal en die in Utrecht is sinds twee jaar de állergrootste ter wereld, met 12.500 rekken. Daarmee vergeleken is de nieuwe ondergrondse stalling tegenover het Leidse station, met ruimte voor 4800 tweewielers, een middelmaatje. ,,Maar nergens in dit deel van Nederland kom je zoiets tegen’’, meldt woordvoerder Avinash Mahindre Sing tijdens een rondleiding. ,,Het is echt gigantisch.’’

En daaraan is geen woord overdreven. De nieuwe gratis stalling onder de Lorentz is al bij de ingang imposant. Twee brede betonnen trappen, mét fietsgleuven, dalen parallel af in de diepte. Eenmaal in de kelder staan ontelbare lange metalen rekken - rijtje boven en rijtje beneden – in een weidse hal opgesteld.

Industriële vormgeving is in de mode en daar speelt bouwfirma Van Wijnen en Hurks duidelijk op in. Grijs voert in alles de boventoon. Rode handgrepen vormen een opvallend repeterend detail.

Fietsgarage onder Leidse Lorentz van een gigantische omvang [video]
Aan de fietsgarage wordt de laatste hand gelegd.
© foto Taco van der Eb

Aan de plafonds hangen niet alleen camera’s voor het toezicht, maar ook blauwe ‘perronborden’ met oplichtende groene cijfers die aangeven hoeveel plekken er in een bepaalde rij nog vrij zijn.

Gehelmde werklui leggen de laatste hand aan de fietsgarage. De egale vloer wordt schoon geblazen en de laatste oranje logo’s op de muren geschilderd.

Een officiële openingsdatum is nog niet vastgesteld, maar als het binnen enkele weken zover is, verwacht de gemeente direct een enorme toeloop, tussen 6.00 uur in de ochtend en 1.00 uur ‘s nachts. Sterker nog, Leiden hoopt even verderop de tijdelijke stalling op het Morssingelterrein ’achter de Jumbo’ daarna snel te kunnen opheffen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.