UvA heeft spijt van uitnodigen pedoactivist Nelson

Amsterdam

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft er spijt van dat ze pedoactivist Nelson had uitgenodigd. De UvA was onvoldoende op de hoogte van "zijn activistische houding en uitspraken" en zou hem zeker niet hebben uitgenodigd als dat wel bekend was geweest, zegt de directeur van het College Sociale Wetenschappen van de UvA, Richard van der Wurff. "Het spreekt voor zich dat wij pedoseksualiteit sterk afkeuren, seks met kinderen is onder geen beding of omstandigheid goed te praten."

De pedoactivist was donderdagavond te zien in een aflevering van het televisieprogramma Danny op straat. Nelson was daarin ook onderweg om een gastcollege te geven op de UvA. De universiteit had hem gevraagd om te praten over zijn gevoelens als pedofiel en over wat het betekent om daarmee te leven maar er niet naar te handelen.

Nelson zegt in het tv-programma dat hij een politieke partij wil oprichten om de leeftijd waarop een minderjarige vrijwillig seks mag hebben te verlagen. Ook meent hij dat kinderen van 2 à 3 jaar "ontwikkeld genoeg" zijn om te bepalen of ze seks willen hebben, omdat ze ook ontwikkeld genoeg zijn om te bepalen of ze een ijsje willen of naar de speeltuin, zegt hij tegen presentator Danny Ghosen.

Ophef

Op sociale media leidde de uitzending tot veel ophef. Ghosen zei donderdag in Op1 dat over een eerdere aflevering, waarin jongeren te zien waren die rondlopen met machetes, ook commotie ontstond. "Er worden wel jongeren doodgestoken door dat soort jongeren, dus natuurlijk moeten we dat laten zien. Pedofielen, die lopen ook elke dag rond", aldus de presentator.

De uitzending zou ook de reden zijn geweest dat donderdagavond enkele mensen boos verhaal kwamen halen bij een woning in Lelystad. Volgens het AD woont Nelson daar. Een politiewoordvoerder kon daar niet op ingaan, maar meldt wel dat enkele mensen boos waren op een bewoner van een woning aan de Meentweg. Agenten hebben dit in de kiem kunnen smoren. De politie houdt de woning de komende tijd extra in de gaten.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.