Katwijk, Kaag en Braassem, Alphen aan den Rijn en Zoeterwoude vragen Europese subsidie aan voor aardgasvrije wijken

De betrokken wethouders met de aanvraag voor Europese subsidie voor aardgasvrije wijken.

De betrokken wethouders met de aanvraag voor Europese subsidie voor aardgasvrije wijken.© Foto PR

Hielke Biemond
Katwijk

Katwijk, Zoeterwoude, Kaag en Braassem, Alphen aan den Rijn en vijf andere Zuid-Hollandse gemeenten vragen gezamenlijk een Europese subsidie van drie miljoen euro aan, als steuntje in de rug voor het aardgasvrij maken van woonwijken.

Zij denken met vereende kracht een grote kans te maken op een bijdrage uit een fonds van de Europese Investering Bank, dat is bedoeld om overheden financieel tegemoet te komen.

Dat is geen overbodige luxe, weet Katwijk inmiddels uit ervaring. Het kreeg eerder een subsidie van 4,8 miljoen euro van het Nederlandse kabinet om de Hoornes aardgasvrij te maken. Al snel werd duidelijk dat de kosten miljoenen hoger zijn dan verwacht, waardoor het nog niet duidelijk is of het haalbaar is om de hele wijk van duurzame energie te voorzien - als de bewoners daar al in mee willen gaan, huiverig als velen zijn voor hogere kosten.

,,De bijdrage uit dit Europese fonds zou een mooie aanvulling zijn op de eerder verkregen subsidie voor de Hoornes’’, zegt de Katwijkse wethouder Jacco Knape. ,,Hiermee kunnen we bewoners extra ondersteuning bieden bij het verduurzamen van hun huis.’’

De andere drie gemeenten uit onze regio zijn beduidend minder ver dan Katwijk: Zoeterwoude heeft de wijk Rijndijk op het oog, Alphen aan den Rijn de Planetenbuurt, terwijl Kaag en Braassem nog onderzoekt welke wijk zich het beste leent voor zo’n milieuvriendelijke energievoorziening.

Als de Zuid-Hollandse gemeenten miljoenensubsidie krijgen uit het Europese fonds voor het voorwerk, is dat niet vrijblijvend. Voorwaarde is dat zij dan binnen drie jaar beginnen met het aanpassen van de huizen en daar met z’n negenen minimaal zestig miljoen in steken.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.