Deadline vliegkamp Valkenburg weer niet gehaald; gesprekken nog altijd gaande

Voormalig vliegkamp Valkenburg.

Voormalig vliegkamp Valkenburg.© KUIPERS, HIELCO

Hielke Biemond
Katwijk

Ook nu een tweede deadline is verstreken, hebben Katwijk en het Rijksvastgoedbedrijf nog geen overeenstemming bereikt over de bebouwing van voormalig vliegkamp Valkenburg. De gesprekken tussen de gemeente en de grondeigenaar duren nog altijd voort, mogelijk tot begin volgende week.

Het lukte de partijen niet om binnen twee weken een overeenkomst te sluiten, iets waar minister Stientje van Veldhoven nadrukkelijk op had aangestuurd. Zij moest deze week aan de Tweede Kamer melden dat het een paar dagen later werd: donderdag was een ’concluderend bestuurlijk overleg voorzien’.

Gepraat werd er die dag ook zeker, maar groen licht bleef uit. ,,De gesprekken zijn nog steeds gaande en hebben nog niet tot een conclusie geleid’’, meldde een woordvoerder van de Katwijkse wethouder Gerard Mostert vrijdag. ,,Ik verwacht niet dat die er deze week nog komt.’’

Een woordvoerder van de minister bevestigde dat de partijen nog druk in gesprek zijn, en wilde niets kwijt over de voortgang daarvan. De Katwijkse gemeenteraad werd daar donderdagavond achter gesloten deuren over bijgepraat door wethouder Mostert.

In een ultieme poging de impasse te doorbreken, bood hij het Rijkvastgoedbedrijf vorige week aan om zeshonderd woningen extra te bouwen voor de middeninkomens - bovenop de afgesproken vijfduizend.

Volgens de laatste openbare berichten was niet alleen de hoeveelheid woningen voor de middeninkomens nog een twistpunt, maar werd ook nog druk onderhandeld over relatief kleinere zaken. In het bijzonder over de bepaling in het concept-akkoord dat in de rest van de gemeente Katwijk niets mag worden gebouwd of verbouwd zolang de woonbestemming voor het voormalige vliegkamp nog niet onherroepelijk is vastgesteld. Die procedures kunnen nog jaren duren, waardoor Mostert zo’n dictaat onaanvaardbaar vindt.

Lees ook: ’Minister moet kiezen voor betaalbaar wonen op vliegkamp Valkenburg’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.