VOT wil antwoorden over ondernemersfonds Teylingen

Sjaak Smakman
Teylingen

We willen graag het ondernemersfonds achter ons laten, maar we willen wel antwoord op onze vragen. Zo vatte voorzitter Cees Bos van de Vrije Ondernemers Teylingen zijn zoveelste vlammend betoog voor Teylingse raadsleden samen.

De VOT werd opgericht uit frustratie over het Ondernemersfonds Teylingen (OFT) en het zit die groep ondernemers nog altijd hoog hoe het is gelopen rond het in 2015 opgerichte en inmiddels in liquidatie verkerende ondernemersfonds. Bos richtte deze week in de commissie bestuur zijn pijlen onder meer op John van der Tol, die de eerste anderhalf jaar vice-voorzitter van het OFT. Hij stopte daarmee eind 2016 omdat hij Citymanager in Teylingen werd. Die functie verruilde hij halverwege vorig jaar voor die van contactfunctionaris ondernemers bij HLT Samen.

Het ondernemersfonds stelde de afgelopen jaren vele tienduizenden euro’s beschikbaar voor de citymanager en Bos wil weten wat daar nou eigenlijk voor is gedaan. Dat geldt ook voor tal van andere subsidies die het fonds de afgelopen jaren heeft toegekend. Bos suggereert belangenverstrengeling. ,,De mensen die het fonds hebben ontwikkeld, hebben heel veel geld gehad’’, aldus Bos op vragen van D66’er Bart van der Ploeg. Het feit dat het fonds doorging met het toekennen van subsidies nadat de gemeente had besloten met het fonds te stoppen, zit hem eveneens nog altijd heel hoog.

Het OFT vindt dat Bos en de zijnen het maar moeten doen met de beschikbare informatie in de jaarverslagen. Volgens wethouder Arno van Kempen is het college nog aan het nadenken over antwoorden op de vragen van de VOT. Zijn collega Marlies Volten heeft wel een gesprek met de VOT gehad, maar liet de raad eerder weten te vinden dat die blijft hangen in het verleden terwijl zij juist naar (nieuwe) mogelijkheden voor samenwerking wil zoeken. Daarvoor is onder meer het Business Platform Teylingen opgericht, de opvolger van de Teylinger Ondernemersvereniging (TOV) die met het ondernemersfonds ter ziele is gegaan.

Het ondernemersfonds is geëindigd met nog ongeveer twee ton in kas, die teruggaat naar de gemeente. Een gesprek met VOT en BPT over de besteding daarvan, leverde volgens Volten zo weinig op dat de gemeente daar nu zelf een besluit over gaat nemen. Wat VOT’er van het eerste uur Franck van der Valk betreft moet dat via een eenmalige OZB-verlaging terug naar de ondernemers, liet hij in de commissie bestuur weten. PvdA’er Paul Witteman wil een ’heel transparant proces om de commotie zo kleine mogelijk te houden.’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.