Spectaculaire hijsklus: graafwiel tunnelboor Gaia terug naar af

Het graafwiel wordt losgehaald.

Het graafwiel wordt losgehaald.© Foto Fred Leeflang

Ruud Sep
Leiden

Het grote demonteren is begonnen. Tunnelboormachine Gaia wordt gedeeltelijk uit elkaar gehaald om in april aan haar tweede reis te beginnen. Donderdag begon de klus met meteen een spectaculair onderdeel: het eruit hijsen van het 150.000 kilo zware graafwiel.

Het graafwiel is met een diameter van elf meter te groot om in zijn geheel over de weg teruggebracht te worden naar de startschacht in de Oostvlietpolder. Daarom wordt het gevaarte de komende dagen eerst in drie delen uit elkaar gehaald. Na het boorblad worden ook andere delen van het boorschild over de weg teruggebracht naar het startpunt. Daaronder vallen onder andere de zware elektromotoren en de robotarm waarmee de tunnelsegmenten worden geplaatst.

Het grootste deel van de tunnelboor gaat uiteindelijk in zijn achteruit terug door de tunnel die Gaia in het afgelopen half jaar heeft gegraven. In de startschacht wordt het hele gevaarte opnieuw opgebouwd voor de tweede rit die in april moet beginnen. Als alles goed gaat, is het boorwerk nog voor de jaarwisseling afgerond. De openstelling van de ondergrondse weg staat gepland voor 2022.

Lees ook: En dat is één: boormachine Gaia voltooit eerste tunnelbuis Rijnlandroute

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.