Zilver voor Kjeld Nuis uit Zoeterwoude op 1000 meter WK afstanden, raakt wereldrecord kwijt

Kjeld Nuis na de rit op de 1000 meter op het WK afstanden schaatsen.

Kjeld Nuis na de rit op de 1000 meter op het WK afstanden schaatsen.© ANP

ANP
SALT LAKE CITY

Schaatser Kjeld Nuis uit Zoeterwoude heeft zilver gewonnen op de 1000 meter bij de WK afstanden in Salt Lake City.

De Rus Pavel Koelizjnikov verbeterde op die afstand het wereldrecord van Nuis en won goud.

Thomas Krol eindigde met een tijd van 1.06,74 als derde, maar werd gediskwalificeerd wegens het hinderen van zijn tegenstander. . "Dit doet heel veel pijn, ik ben er kapot van", sprak de schaatser van Team Jumbo-Visma bij de NOS zichtbaar aangeslagen.

Koelizjnikov finishte vroeg in het veld in een officieuze tijd van 1.05,69. Daarmee was hij aanzienlijk sneller dan Nuis, die bijna een jaar geleden in Salt Lake City het wereldrecord in bezit nam met een tijd van 1.06,18.

Nuis reed nu 1.06,73.

Koelizjnikov, de glorieuze winnaar van de 500 meter op vrijdag, nam ook de wereldtitel over van Kai Verbij uit Hoogmade. Verbij reed de zevende tijd (1.07,05).

Voor Koelizjnikov (25) was het zijn tweede wereldtitel op de 1000 meter. Het eerste WK-goud op deze afstand veroverde hij in 2016. De Russische krachtpatser heeft nu in totaal vijf wereldtitels op zijn naam staan, naast ook nog drie wereldtitels op de sprintvierkamp.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Als eerste schaatser onder de 1.06, dat is een heerlijk gevoel", liet Koelizjnikov via een tolk bij de NOS weten. "Nuis en Krol waren er vorig seizoen al dichtbij, dus ik wist dat het haalbaar zou zijn. Wat mij betreft, is nu een tijd van 1.05,00 mogelijk."

De indrukwekkende hegemonie van Koelizjnikov, vorig jaar nog maar zesde op de 1000 meter, is des te opmerkelijker gezien zijn forse valpartij op donderdag in de teamsprint. Daarbij blesseerde hij opnieuw zijn schouder, die toch al vrij snel uit de kom schiet. Met een volledig ingepakte gewricht was de Rus op de 500 en 1000 meter niettemin een klasse apart.

"Ik kon in de warming-up voor de 1000 meter niet eens proefstartje maken, zoveel pijn had ik", gaf Koelizjnikov te kennen. "Ik maakte me daarom veel zorgen over hoe het in de race zou gaan. Dankzij een flinke adrenalinestoot en mijn tegenstander Moerasjov kon ik er toch een heel mooie rit van maken Hij opende snel en reed een prima eerste ronde waarna ik het kon afmaken. Perfect."

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.